A világban egyre több úgynevezett kék zónát fedeznek fel, amelyek bizonyos szempontból kiemelkednek a többi ország vagy országrész közül. A kék zóna területein élő emberek nemcsak boldogabbak, hanem egészségesebbek és érzékelhető módon tovább is élnek. Vajon milyen tényezők állhatnak a háttérben, mi a kék zóna országok titka? Ismerjük meg őket részletesebben!

Mit jelent a kék zóna?

A kutatók és tudósok kék zónának nevezik a Földön azokat a helyeket, amelyek kiemelkednek a többi közül, méghozzá azért, mert itt az emberek várható élettartama hosszabb, mint máshol. A koncepció Dan Buettner nevéhez fűződik, aki a National Geographic-kal együttműködve kutatja a kék zónák titkát. 

A világon összesen öt úgynevezett kék zóna régió van, ezek: Ikaria (Görögország), Okinawa (Japán), Ogliastra régió (Szardínia középső területe), Loma Linda (Kalifornia – Egyesült Államok) és a Nicoya-félsziget (Costa Rica). 

A kék zóna területeit folyamatosan vizsgálva arra jutottak, hogy több tényező is befolyásolhatja az élet hosszúságát. Meghatározó az életmód, azaz a mindennapok során végzett tevékenység, a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend követése is. Ezenkívül fontos, hogy legyen egy életcél, amely miatt az embereknek érdemes minden nap felkelnie és természetesen elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott társas kapcsolatok is. A kék zónában élő emberek figyelembe veszik a fent említett tényezőket, amelyek ezáltal befolyásolják az életük hosszúságát és minőségét is.

Ikaria, Görögország

Ikaria egy apró sziget az Égei-tengerben. Akár a béke és nyugalom szigetének is nevezhetnénk, ugyanis tökéletes választás azoknak, akik egy csendes helyet keresnek, ahová elvonulhatnak a világ zaja elől. A zöld dombokkal, sziklás hegyoldalakkal és csendes tengerpartokkal rendelkező helyszínen megtapasztalhatjuk a valódi görög hangulatot. Bár a sziget alapvetően nyugodt, a főváros és környéke azért tartogat izgalmas programokat, többek között hagyományos gyógyfürdőket is.

Ha Ikarián járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a két legnépszerűbb tengerparti helyszínre is, ezek: Livadi és Messakti. Itt nemcsak a hangulat, hanem a látvány is egészen lenyűgöző. Gyönyörű kék víz és homokos tengerpart várja a látogatókat a nyugatom szigetén. 

Okinawa, Japán

Japánban is van egy hely, amely a kék zónába tartozik. Az Okinawa szigetén található Ogimi nevű falu az, amely szintén kiemelkedik a többi hely közül a világon, legalábbis az emberek életkorát tekintve.

Az kék zóna országaiban nagyon meghatározó az emberek életmódja. Okinawa szigetén a lakosok sok zöldséget, szójaterméket, valamint zöldteát fogyasztanak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A kis Japán faluban támogató közösség él, amely odafigyel a tagjaira. Természetesen a környezet is meghatározó szereppel bír, a csendes, nyugodt atmoszféra hozzájárul a stressz csökkentéséhez.

Ogliastra régió, Szardínia

Szardínia népszerű úti cél a turisták körében. Az olaszországi Ogliastra régió is tagja a kék zóna helyszíneknek, ahol az emberek boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak. Érdekesség, hogy ezen a helyen él a legtöbb száz év feletti ember az országban.

Ogliastra régió már csak a lenyűgöző szépségi tengerparti részek miatt is jó választás. Szardínia keleti felének leggyönyörű strandjai várják a látogatókat. Ezenkívül számos egyedi természeti kincs vár felfedezésre, mint a Grotte del Fico és a Su Marmuri barlangjai, vagy a lenyűgöző szépségű Su Gorropu szurdok.

A kék zóna helyszínek közül Ogliastra ideális választás nyaralásra, hiszen elérhető közelségben tapasztalhatjuk meg a hosszú élet titkát. 

Loma Linda, Kalifornia

Loma Linda nem egy hétköznapi helyszín az Egyesült Államokban. A kék zóna tagjai közé tartozó Loma Linda városa San Bernardino megyében, Kaliforniában található. Fő különlegessége, hogy itt él a világ egyik legaktívabb hetednapi adventista közössége. A közösség nagyrészt idős emberekből áll, akik egészséges, boldog és támogató életet élnek. Itt a lakosok átlagosan majdnem egy évtizeddel tovább élnek, amelyeket többek között a vegán étrendre, a sportolásra és az aktív közösségi életre vezetnek vissza. 

Nicoya-félsziget, Costa Rica 

Latin-Amerika is rendelkezik egy kék zónás helyszínnel, ami nem más, mint a Costa Ricán található Nicoya-félsziget. Costa Rica egyébként is lenyűgöző szeglete a világnak, ahol gyönyörű természeti környezet és barátságos helyi lakosok várnak.

Ezen a helyen is megvizsgáltak, amelyek azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az emberek hosszú élettartamához. Nem meglepő módon ezek között szerepel a mindennapos fizikai aktivitás és a generációk között fenntartott szoros kapcsolat. Ezenkívül ide sorolták még magas kalcium- és magnéziumtartalmú vizet, és a növényi étrendet, a rendszeres gyümölcsfogyasztást is. 

Ha szeretnénk megtapasztalni a sziget egyedülálló hangulatát és célt keresni az életünknek, látogassunk el a Nicoya-félszigetre!

Az utazásaink során lehetőségünk nyílik felfedezni ezen területek szépségeit és betekinteni az itt élők mindennapjaiba. Az út során látottakat és megtapasztalt élményeket később beépíthetjük a hétköznapjainkba is!