A Turks- és Caicos-szigetek ez idáig a kíváncsi szemek előtt rejtve maradt helyszín, ám éppen ez adja a tökéletes utazás ígéretét. A tengerparton fekve élvezhetjük, ahogy a puha, fehér homokba süpped a talpunk, miközben a testünket melegítik a nap sugarai. A szigetcsoport mindegyikén izgalmas kalandok és lenyűgöző természeti csodák várnak. A nap végén pedig teljes a nyugalom, a csendet csak a hullámok egyenletes hangja töri meg.

Tudnivalók és érdekességek

A Turks- és Caicos-szigetek hivatalosan Nagy-Britannia tengerentúli területéhez tartoznak. A Kuba mellett található különleges helyszín összesen 30 nagyobb korallszigetből és számtalan apró szirtből áll.  Hivatalosan tehát Észak-Amerikához tartozik, a használt pénznem az amerikai dollár. A szigeten angol a hivatalos nyelv, de a legtöbben spanyolul és kreolul is beszélnek.

A sziget legmagasabb pontja a 49 m-es Blue Hills. Az éghajlat trópusi, az év legnagyobb részében 28-30 fok körül van a hőmérséklet. Szeptembertől novemberig van a legmelegebb, ami egybeesik az esős évszakkal, a sziget ilyenkor a legzöldebb. A fantasztikus homokos partokon és a vakító kék vízen túl a buja, zöld növényzet is hozzájárul ahhoz, hogy úgy érezzük, valóban a földi paradicsomba kerültünk.

Érdekesség még, hogy a szigetcsoport 2012 óta a világörökség javaslati listáján szerepel. Már ebből is sejthetjük, hogy nem mindennapi helyszínről van szó.

Különleges helyszínek

A Turks-és Caicos-szigetek számos kis korallszigetből állnak, ezek közülük hat lakott:

  • Providenciales
  • Grand Turk
  • Salt Cay
  • South Caicos
  • North Caicos
  • Middle Caicos

A szigetek viszonylag közel találhatóak egymáshoz, így egy utazás alkalmával ezek közül akár többet is megcsodálhatunk. A helyszínek természeti környezetet és látványt tekintve nagyon hasonlóak, ám mindegyiknek megvan a maga különlegessége. 

A Turks-és Caicos-szigetek fővárosa Cockburn Town, amely a Turk szigetcsoport, egészen pontosan Grand Turk szigetén található. A várost 1681-ben alapították és jelenleg 3700 lakossal rendelkezik.

Egy valódi csoda: Providenciales

A korábban említett hat sziget közül Providenciales (becenevén Provo), amely a legsűrűbben lakott terület. Turisztikai szempontból is ez a legvonzóbb célpont, ugyanis az utóbbi években hatalms változáson és fejlesztésen esett át. Itt található a világ egyik leggyönyörűbb tengerpartjaként emlegetett Grace Bayen, ahol mára számos luxus komplexum várja a látogatókat. Ezenkívül sorra épülnek a golfpályák, kaszinók, valamint különböző hotelek, villák és privát suite-ok. Ez utóbbi tulajdonképpen különálló kis lakásokat foglal magában, a hatalmas szállodákon belül, hogy a vendégek egyszerre élvezhessék a luxust és kényelmet, háborítatlan, nyugodt körülmények között.

Egy csábító érdekesség, hogy ez a sziget 2015-ben elnyerte a „Világ legjobb szigete” címet a TripAdvisor felhasználóinak jóvoltából.

Kikapcsolódás és kalandok egy helyen

Az aktív pihenést kedvelők számára különösen ajánlott ez az egészen egyedi és varázslatos helyszín. A vízi sportok szerelmesei szerencsések, hiszen a sziget számtalan lehetőséget rejt magában. A természeti adottságoknak köszönhetően gyakran adódik lehetőség vitorlázni és kite-ozni is.

Ezenkívül búvárkodás során felfedezhetjük a csodálatos víz alatti élővilágot is, ahol nemcsak bébi cápákkal, hanem rájákkal és teknősökkel is találkozhatunk. Ha valami igazán szépet szeretnénk látni, jó, ha tudjuk, hogy a világ egyik legnagyobb természetes korallzátonya is itt található. Valóban nem mindennapi látvány, ha ott járunk, mindenképpen érdemes megcsodálni.