Pálmafákkal szegélyezett tengerparti részek, nyugat-európai hangulat és izgalmas programok: ezt kínálja Izmir és környéke. A Törökország keleti részén található, tengerparti kikötővárosban minden adott, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. A több, mint 8000 éves ókori történelemmel, számos kulturális örökségi látnivalóval, helyi gasztronómiával és persze gyönyörű tengerparti részekkel rendelkező Izimir minden látogatót azonnal elvarázsol.

Törökország: Izmir

Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa és Isztambul után itt van az ország második legnagyobb kikötője. Sokan csak a csendesebb és nyugodtabb Isztambulként emlegetik. A város az ország kelet részén, az Égei-tenger partján, az İzmiri öbölben fekszik. 

Napjainkban Izmir városban főként igen népszerű nyaralóhelyszínként működik és tökéletes választás azok számára, akik izgalmas, programokkal teli utazásra vágynak, mégsem csendesebb környezetben. A város és környéke számtalan érdekes látnivalót, programok és kalandot kínál, amelyek biztosan felejthetetlenné teszi a nyaralást! 

Legizgalmasabb látnivalók Izmirben

A város sok ezeréves történelmi múlttal rendelkezik, amelyek közül néhány varázslatos helyszínt ma is meg lehet csodálni. Ilyen például az Izmirben található szmirnai agora (Agora of Smyrna) amely romok korábban az ókori görögöknek és rómaiaknak a központi helye volt. 

Izmir másik híres nevezetessége a Asansör, azaz a történelmi lift. Ez egy történelmi épület Karataş negyedben, amely a város alsó részéről segít egyszerűen feljutni a felső utcákba. A történelmi liftet már csak azért is érdemes meglátogatni, hiszen a tetejéről csodaszép a kilátás nyílik a városra, a kikötőre és persze a végtelen kék tengerre.

Ha te is imádod a bazárokat és a kis árusok színes portékáit, Izmirben biztosan nem fogsz csalódni! A város rengeteg bazárnak ad otthont, ahol igazi kincsekre lehet bukkanni! Az utcákon számos autentikus török étterem is megtalálható, ahol felfedezheted a helyi gasztronómia legjobb fogásait!

Esküvő előtt állsz? Esetleg a tökéletes lánybúcsú helyszínt keresed? Akkor ennek örülni fogsz! Izmir belvárosában rengeteg esküvői ruhaszalon van, ahol könnyen rálelhetsz álmaid ruhájára! A város azért is jó választás, hiszen egyfelől csendes, kikapcsolódásra alkalmas helyszínekkel rendelkezik, ugyanakkor bulikból és kalandokból is bőven lehet választani! 

Izmir környéke: élmények, amiket nem érdemes kihagyni

Ha szereted a kulturális és spirituális élményeket és nyitott vagy az izgalmasabb kalandokra, akkor Efezosz-t mindenképpen látgasd meg! Ez ugyanis Törökország egyik legnagyobb ókori lelőhelye, ahol több rekonstruált építmény is megtalálható, többek között az Artemisz-templom, amely az ókori világ hét csodájának egyike.

A megmaradt romoktól nem messze található egy híres Bibliai helyszín, egy kis kőház, ahová Jézus halála után Szűz Mária és Szent János érkeztek. Érdekesség, hogy a muszlimok és a keresztények közösen ápolják ezt a területet, amely egészen gyönyörű helyszínen van. A ház egy hegyen, az erdő közelében található, ahol több forrás fakad, amelyben úgy tartják, hogy meg lehet tisztulni és fel lehet töltődni.

Alcati városa szintén érdekes élményeket ígér. Nagykból másfél órára található Izmirtől, ahol igazi vidéki hangulat vár. Sétálhatunk a macskakövekkel borított utcácskákon és betérhetünk a hangulatos boltok bármelyikébe. A város több török étteremnek ad otthont, ahol autentikus ízeket kóstolhatunk és megtapasztalhatjuk a helyi mindennapi életérzést. 

Alcati után Urla városát sem érdemes kihagyni. Egy nagyon hangulatos tengerparti kis település, ahol családias kikötő vár és persze megmártózhatunk a csillogó kék vízben is. 

Borrajongók figyelem! Izmirtől mindössze negyven percre található a Urla Vineyard szőlészet.  A 350 hektáron elterülő szőlőültetvényeken biogazdálkodás zajlik, ahol látogatással egybekötött borkostolón is részt lehet venni.