A Zöld-foki-szigetek nem kifejezett turistacélpont. Éppen ezért a tíz szigetből álló csoport gyakorlatilag minden tagja érintetlen természeti környezettel rendelkezik. A zöld, buja növényzettel borított magas hegyek és az égszínkék vizet körbeölelő homokos tengerparti részek egyaránt megtalálhatóak itt. Bár a Zöld-foki-szigetek tagjai az Atlanti-óceán területén fekszenek, hangulatban és adottságokban inkább a Karib-térségre hasonlítanak. A szigeteken gyakorlatilag egész évben kellemes az időjárás vár, így a napfürdőzés, a búvárkodás a szörfözés szerelmeseinek különösen ajánlott ez az úti cél.

A legfontosabb tudnivalók: Zöld-foki-szigetek

A Zöld-foki Köztársaság az Atlanti-óceán középső részén található szigetország. Összesen tíz vulkanikus eredetű sziget alkotja. A Zöld-foki-szigeteket az Azori-, Madeira-, Kanári– és Selvagens-szigetekkel együtt Makaronézia részének tekintik. Érdekesség, hogy ez Afrika egyik legfejlettebb és egyben a legdemokratikusabb országa is.

A Zöld-foki Köztársaság 1988-ban csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének megóvásért törekvő egyezményhez. Az ország területén lévő Cidade Velha 2009-ben felkerült a világörökségi listára. Emellett a szellemi kulturális örökség listán ott szerepel a morna, amely a Zöld-foki-szigetek hagyományos zenés-táncos műfaja. 

A szigeteken beszélt hivatalos nyelv a portugál, de emellett sokan a kreolt használják. A zöld-foki kultúra nagyrészt nyugat-afrikai, portugál és egyéb európai elemek keveredéséből jött létre. Az összesen tíz szigetből álló csoport között elsősorban komppal, illetve repülővel lehet közlekedni.

A Zöld-foki-szigetek csoportjai

A szigeteket földrajzi helyzetük szerint két csoportba sorolják.

A Szél felőli szigetek tagjai:

  • Boa Vista 
  • Sal 
  • São Nicolau-sziget 
  • Santa Luzia-sziget 
  • São Vicente-sziget 
  • Santo Antão-sziget

A Szélcsendes-szigetek tagjai:

  • Brava
  • Fogo
  • Maio
  • Santiago-sziget

Luxus és kényelem: Sal-szigete

Sal szigete turisztikai szempontból a Zöld-foki szigetek legnépszerűbb tagja. Ezen a helyen smaragd színű óceán, homokos tengerpari részek és nagyon gazdag víz alatti élővilág várja a látogatókat. A szerencsések az egyedi halakon kívül még akár delfinekkel, teknősökkel és kék bálnákkal is találkozhatnak! Sal szigete csodás aranyhomokos strandokkal vár, ahol nyugodt hangulatban élvezhetjük az érintetlen természet lenyűgöző csodáit!

A sziget legfontosabb látnivalói között szerepel a Baia da Murdeira kilátó és a közelben található csendes, de annál hangulatosabb halászfalu is. Ha ott járunk, a fővárost, Espargost és a Kék szem névre hallgató természetes medencéit sem szabad kihagyni. 

Sal-szigeten található a legtöbb szálloda is, ahol a látogatók átadhatják magukat a tökéletes luxust és kényelmet kínáló pihenésnek. A Zöld-foki szigeteken megtalálható a Robinson üdülőparadicsom is, ahol többek között minőségi sportélmények, első osztályú ételek és italok, valamint felejthetetlen szórakoztató és kulturális programok várják az utazókat!

A világörökség része: Santiago szigete

A Zöld-foki szigetek legnagyobbika Santiago, amelynek fővárosa Praia. A fővárosban járva mindenképpen látgassunk el a Mercado de Sucupira piacra, ahol megkóstolhatjuk a helyi gasztronómia legjobb finomságait. A szigeten változatos természeti környezet vár, ahol számos ritka, védett állat és növényfaj él. Itt található többek között egy lenyűgöző kinézetű, már több, mint 500 éves fa is. 

Santiago szigetén járva, az egyik legjobb helyszín a csodálatos kilátás megtekintésére a São Jorge dos Órgãos. A nyaralás során nem szabad kihagyni a korábbi fővárost, Cidade Velhaba-t sem. Itt található az UNESCO védelme alatt álló két középkori erőd is.

Buja természeti környzet: Santo Antão-szigete

Santo Antão a Zöld-foki szigetek a második legnagyobb tagja. Ez a sziget elsősorban gazdag szubtrópusi növényzettel borított hegyeiről híres, így a természetet és túrázást kedvelők számára tökéletes választás! A szigeten járva mindenképpen érdemes felfedezni a központi várost, Ribeira Grande-t. Szintén népszerű látnivaló valódi nyugalmat árasztó Nossa Senhora do Rosario templom és Porto Novo egyedülálló hangulatú kikötővárosa. A sziget különlegessége, hogy gyakorlatilag bárhonnan csodálhatjuk a lenyűgöző völgyekre és végtelen kék vízre nyíló kilátást. 

Kíváncsi utazóknak: Boa Vista szigete

Boa Vista, azaz gyönyörű kilátás. Már a sziget neve is arra utal, milyen csodás látvány várja az ide látogatókat. A Zöld-foki szigetcsoport tagjai közül Boa Vista szigetére csak is a kíváncsibb utazók jutnak el. A sziget fő különlegessége a Santa Monica partszakasz, amely a térség legszebb, 30 kilométer hosszú fehérhomokos standja. Itt a fürdőzés, napozás és kikapcsolódás valóban tökéletes nyugalomban és lélegzetelállító környezetben történik.