Tunézia csodálatos helyszín. A sokak által kedvelt nyaralóhely nemcsak izgalmas kulturális és természeti látnivalóknak ad otthont, hanem rengeteg egészen elképesztő stranddal is büszkélkedik. Az ország kitűnő választás, ha valamilyen egzotikus nyaralásra vágyunk! A történelmi épületeken túl, lenyűgöző UNESCO Világörökségi helyszínek, izgalmas sivatagi kalandok és fantasztikus gasztronómiai élmények várnak minden kíváncsi látogatóra.

Mit érdemes tudni Tunéziáról?

Tunézia Észak-Afrikában elhelyezkedő egyik ország, amely a Földközi-tenger partján terül el. Az ország száraz, mediterrán éghajlattal rendelkezik, amely miatt kiemelt nyaralóhelyszínnek számít. Tunézia területének majdnem felét Szahara homokja borítja, így a sivatagi túrák különösen népszerű programnak számítanak. Az ország fővárosa és legnagyobb városa Tunisz.

Az arab a hivatalos nyelv, ám a turizmusnak köszönhetően sokan beszélik az angolt és a franciát is. Az országban a hivatalos pénznem a tunéziai dínár (TND).

Fontos tudnivaló még, hogy az egzotikus helyszín területén a csapvíz többnyire nem iható, éppen ezért a nyaralás során ajánlott a palackozott víz fogyasztása. 

Tunézia: kultúrák keveredése

Tunézia kulturális öröksége igen gazdag és sokszínű, amelyet mindenképpen érdemes alaposan felfedezni az utazás során. Az országban komoly hagyománya van a zenének, táncnak, valamint építészetnek is.

A kultúra szerves része a vallás is. Tunéziában a legelterjedtebb vallás az iszlám, az ország jelentős része muszlim vallású. Az iszlámra jellemzőek a különböző vallási gyakorlatok és hagyományok tisztelet, amely mélyen gyökerezik a mindennapi életben is. A Ramadán az egyik legfontosabb vallási ünnepük, amikor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

A tunéziai gasztronómia is kiemelt jelenőségű. Az országban nyaralva érdemes minél több helyi fogást felfedezni. A konyhára általánosságban a gazdag ízek, fűszeresség és frissesség a jellemző.  Ha szeretnénk megtapasztalni ezt a különleges ízvilágot, a helyi specialitások közé tartozik például a couscous, a tajine vagy a brik. Megéri kipróbálni!

Mindezek mellett Tunéziában az alkudozás is fontos része a kultúrának. Ha valódi, autentikus vásárlási élményre vágyunk, bátran alkudjunk a bazárokban és piacokon lévő árusokkal!

Kihagyhatatlan programok és izgalmas látnivalók Tunéziában

A nyaralás a pihenésről szó, azonban egy kis kultúra sosem árt. A napozások között jól esik felfedezni a környéket és elmerülni az ország nyújtotta élményekben.

Tunézia kifejezetten gazdag történelmi és kulturális emlékekben. Nem meglepő módon több UNESCO világörökségi helyszín is megtalálható az országban, ilyen többek között Tunisz medinája, Karthágó romjai, az el-Dzsemi amfiteátrum, Szúsza medinája és Kairuán városa. Ezek mindegyike tökéletes helyszín ahol, hogy elmerülhessünk a múltban. Ha azonban egy kicsit modernebb környezetre vágyunk, a fővárost, Tunist is érdemes felfedezni! 

Termesztésen, ha elsősorában nyaralás a cél, bátran próbáljunk ki minél több partszakaszt. Hammamet, Tunisz, Sousse, Monastir és Djerba környékén mind kellemes, sekély víz és homokos part vár.  Az úszáson, búvárkodáson és napozáson túl különböző vízi sportok, mint szörfözés vagy vizisí kipróbálásra is van lehetőség. 

Tunéziában járva szinte kötelező program a sivatagi túra. Vannak egy és többnapos túrák is, utóbbi esetén általában az éjszakát a vendégek beduin sátrakban töltik, méghozzá a tökéletesen a csillagos ég alatt.

Hol nyaraljunk Tunéziában?

Tunézia számos gyönyörű üdülőhellyel rendelkezik a Földközi-tenger partján, valamint lenyűgöző oázisokkal és sivatagi területekkel a déli régióban.

  • Hammamet: Tunézia egyik legnépszerűbb üdülőhelye, híres homokos strandjairól és luxus üdülőhelyeiről. Itt számos vízi sportot lehet kipróbálni, például búvárkodást vagy jetski-vezetést. 
  • Djerba: szintén jó választás, ez ugyanis Tunézia legnagyobb szigete.  Djerba világszerte híres lenyűgöző homokos strandjairól és kék lagúnáiról.
  • Sousse: is népszerű, ha nyaralásról van szó. A tengerparti üdülőhely homokos strandokat, izgalmas látnivalókat és nyüzsgő városi hangulatot kínál.
  • Tozeurt: kevésbé felkapott, ám annál különlegesebb hely. A város gyakorlatilag egy oázis a  Szahara közepén. Lenyűgöző látvány, hatalmas pálmafák és tökéletes nyugalom vár minden látogatóra. 

Tunéziában több luxus üdülőhely és szálloda található, amelyek kivételes szolgáltatásokat és kényelmet nyújtanak a vendégek számára.

Az egyik szuper választás La Marsa, amely egy elbűvölő üdülőváros Tunézia északi partján. A város igazi paradicsom, luxus üdülőhelyek, exkluzív villák és számos golfpálya is rendelkezésre áll. Ha azonban egy igazán különleges helyre vágyunk, Gammarth a tökéletes választás! A város Tunisztól északra helyezkedik el, és híres a gyönyörű tengerparti üdülőhelyeiről, amelyek privát stranddal és wellness központtal is rendelkeznek. A pihenés garantált!