Az Indiai-óceán északi részén található szigetország több ezer éves múltra tekint vissza. A fantasztikus helyszín a hagyományos kókuszpálmákon és fehérhomokos tengerpartokon túl rengeget csodát és kalandot ígér. Fedezzük fel a szigeten található vízeséseket, próbáljuk ki az elefánt szafarit és ámuljunk az UNESCO által is elismert lenyűgöző természeti világörökségeken.

Srí Lanka több szempontból is igazán különleges helyszín. Amellett, hogy a szigeten hét világörökségi helyszín is megtalálható, minden biztosított, ami egy tökéletes nyaraláshoz és kikapcsolódáshoz szükséges. Élvezhetjük a tengerparti hangulatot, felfedezhetjük a különböző természeti adottságokat és korábban sosem tapasztalt élményekben lehet részünk.

Mit érdemes tudni Srí Lankaról?

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, elhelyezkedését tekintve az Indiai-óceán északi részén található szigetország, India partjaitól délre. Fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté, legnagyobb városa pedig Colombo.

Neve szingaléz eredetű, és eredetileg sugárzó, fénylő országot jelent. A szigetországot 9 tartomány alkotja. A hivatalos nyelv a szingaléz és a tamil, de sokan beszélnek angolul is.

Több nemzeti szimbóluma is van, a legismertebb a tündérrózsa, amely Srí Lanka nemzeti virága.

Számos homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje pedig buja, zöld növényzetben és állatvilágban is igen gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást.

Magaslatok és természeti képződmények

Az ország legmagasabb pontja a Pidurutalágala, amelynek magassága 2524 méter. Ezenkívül van még néhány igen kiemelkedő csúcsa, például: Kirigalpota (2395 m) és Totapola (2360 m).

Ha ott játunk, szintén éredmes ellátogatni az Ádám-csúcsra, amely vallási szempontból kiemelt jelentőségű. A buddhizmusnak, az iszlámnak és a hinduizmusnak egyaránt szent helye.

Srí Lanka Indiával mondhatni határos, méghozzá az Ádám hídja nevű képződmény köti őket egymáshoz. Korábban valóban összefüggő földhíd volt, ám ez 1480-ban egy trópusi ciklon érkezésekor tönkrement. Azóta az Ádám hídja már csak apró szigetek és mészkőzátonyok láncolata, amelynek nagy része nem emelkedik ki a tengerből.

Mivel a szigetország az Egyenlítőtől valamivel északra, az Indiai-óceánban terül el, a klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma is magas, ám a sziget eltérő domborzata miatt ez helyszínenként változhat. Míg a tengerparton inkább meleg, nagyjából 27 °C körüli fokok a jellemzőek, addig a hegyek között hűvösebb, körülbelül 20 °C a hőmérséklet. 

Az esős időszak októbertől januárig tart, az év többi részében nagyon kevés a csapadék. 

4 igazán különleges látnivaló

Sigiriya

Az Oroszlánsziklaként ismert fellegvár 1982-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Ez a hatalmas bazalttömb kétszáz méter magasan emelkedik a srí lankai dzsungel fölé.

Pinnawala Elefántrezervátum

Az 1975-ben létrehozott állatmenhely indulásakor mindössze 5 elefánt befogadására volt alkalmas, mára azonban már közel 90 ormányosnak ad otthont. A helyszínen főként sérült és veszélyeztetett példányokat ápolnak.

Arugam-öböl

A keleti tengerpart legszebb fürdőhelye, amely nemcsak Srí Lanka, hanem az egész világ egyik legkedveltebb szörfparadicsoma. A kristálytiszta vízű Indiai-óceán hullámait élvezhetjük a deszkákon álva vagy a parton fekve is.

Kandy

Ez a város Srí Lanka kulturális központjaként van számontartva. A buddhizmus szent helye, ugyanis itt található a Szent Fog temploma. A hely mára szintén az UNESCO világörökség része.

Amit semmiképpen nem érdemes kihagyni 

  • a kulturális világörökség helyszínei
  • kókuszpálmás tengerpartok
  • elrejtett vízesések
  • tengeri élővilág felfedezése
  • az Ádám-csúcs
  • a Sinharaja Erdőrezervátum
  • Jaffna városa
  • a Srí Lanka-i kultúra (táncok, fesztiválok)