A klasszikus tengerparti nyaralások mellett egyre népszerűbbek az északi utak. Ha jártál már északi országban, biztosan tudod, hogy ott mintha lelassulna az élet. Az emberek nem rohannak, a légkör nyugodt, a levegő friss és ez a látogatókra is azonnal hatással van. A Skandináv-félsziget nyáron csodálatosan friss, zöld természeti környezettel, télen pedig klasszikus, hófödte tájjal várja a látogatókat. Akár nyaralásra, akár téli kalandokra vágyunk, olyan egyedülálló élmények várnak, mint a sarki fény megcsodálása és a szauna kultúra felfedezése!

Miért utazzunk északra?

Észak-Európa rengeteg érdekes és vonzó úti célt rejt, még akkor is, ha nem feltétlenül a klasszikus tengerparti nyaralás kerül a középpontba. A Skandináv-félsziget térsége több szempontból is különleges helyszín. Úgy tartják, hogy az itt élő nemzetek nemcsak nyugodtabbak, de kiegyensúlyozottabbak is. Dánia például évről évre elnyeri a világ legboldogabb országa címet, így, ha csak egy utazás erejéig is, biztosan tudunk tanulni a helyiektől. Természetesen a kultúrán túl, a varázslatos természeti kincsek felfedezése is lehet a nyaralás vagy éppen telelés célja. Ám sokan egészen egyszerű indokkal választják északot: a hó miatt. 

Itthon, a téli időszakban egyre kevesebb hóval találkozik, ám Svédország, Finnország vagy éppen Norvégia tökéletes választás erre a célra. Nemcsak csodálatos látvány, hanem egészen izgalmas élmény is, amikor -35-40 Celsius fokban sétálunk és ropog a lábunk alatt a friss, fehér hó. Természetesen a meleg öltözet kötelező elem és nincs annál jobb érzés, mint egy séta után belépni a meleg szállásra vagy beülni egy frissítő szaunába.

Ám az északra lévő országok nemcsak télen jelentenek izgalmas kalandokat. Elhelyezkedésükből fakadóan viszony rövid ideig tart a nyár, ám amikor tavasszal végre kisüt a nap, a természet mintha a semmiből ébredne fel. A növények csodálatos zöldbe borulnak, a helyiek pedig átteszik a székhelyüket kintre és élvezik a kellemes időjárás adta szabadtéri lehetőségeket. 

Merre érdemes indulni északon?

Európa nagyon egyedi és változatos tájaknak ad otthont, azonban az észak rész kifejezetten gazdag, izgalmas látnivalókat tekintve. Lenyűgöző természeti tájak, gazdag kulturális örökségek és klasszikus, északi élmények várnak minden látogatóra. Mindegyik ország egy kicsit mást tartogat, ám biztosan mindenki megtalálja a saját kedvenceit! 

Norvégia többek között a gyönyörű fjordok, hóborította hegyek és lenyűgöző tájak hazája. Aki természetközeli élményekre vágyik, ezen a helyen biztosan megtapasztalhatja az igazi északi varázs hangulatát. Természetesen a csodaszép északi fény megfigyelésére is ideális választás.

Svédország nemcsak gazdag történelmi múlttal, hanem gyönyörű természetes vizekkel is rendelkezik. Eközben pedig a fővárosa, Stockholm a kultúra és művészet kedvelőinek is megér egy látogatást.

Klasszikusan északi úti cél Finnország, amely klasszikus északi élményeket kínál. Az ország sok-sok gyönyörű tónak ad otthont, amelyek ideálisak például kajakozáshoz és horgászáshoz is. Érdemes felkeresni a fővárost, Helsinkit is, amely főként a modern városépítészetével varázsolja el a látogatókat.

A világ legboldogabb országaként emlegetett Dánia a vikingek otthona.  Multikulturális városai, mint Koppenhága és Aarhus bárki számára ideális úti célt adnak. Emellett az ország a kerékpározás paradicsoma is, ahol rengeteg kiépített út és zöld park várja a sport szerelmeseit.

Igazán különleges helyszín, amely egy igazi természeti kincs. A vulkánokkal, gleccserekrel és forró forrásokkal teli Izland az egész földön egyedülálló látványt nyújt. A Blue Lagoon, a Golden Circle túra, valamint a gyönyörű vízesések és az északi fény megcsodálása során életre szóló utasában lehet részünk.

A pihenés és wellness kultúrája

Neked mi jut először eszedbe, ha skandináv országokra gondolsz? Bizony, a varázslatos péksütemények mellett a pihenéshez kapcsolódó szauna kultúra gyakorlatilag világszerte ismert. 

A rendszeres szaunázásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, ám a helyiek számára ez nem csupán egészségmegőrzésről szól. Itt a szauna sokkal inkább egyfajta közösségi térként szolgál. Bár ez a tevékenység itthon sem ismeretlen, a kiváló hatásait a hidegvizes merüléssel együtt tudja igazán kifejteni. Ez utóbbi hazánkban kevésbé népszerű. Éppen ezért odakint igazán autentikus élményben lehet részünk, ahol nemcsak megismerkedhetünk a valódi szauna kultúrával, hanem ki is próbálhatjuk és érezhetjük annak valódi jótékony hatásait.

Mivel a téli időszakok hosszúak és hidegek, ezért az északi országoknál megfigyelhető, hogy kialakult egyfajta pihenési kultúra. Bár ez helyszínenként eltérő lehet, a hygge életérzése nemzetközi szinten is viszonylag elterjedt. 

A hygge egyfajta pozitív hozzáállás, mondhatni életérzés, amely általában valamilyen közösségi élményhez kapcsolódik. Része többek között az otthonosság, a meghittség, és annak az öröme, hogy együtt lehetünk. Ez tipikusan egy olyan kulturális felfogás, amelyet érdemes valóban átélni és akár utazásról hazatérve is átültetni a mindennapokba

Különleges élmények északon

Ha nem is klasszikus tengerparti élmények, izgalmas kalandok mégis várnak ránk észak felé indulva. A legtöbben, akik útra kelnek nagy vágyakkal indulnak, méghozzá azért, hogy saját szemmel is megtapasztalhassak a varázslatos sarki fény látványát. Ez egy már-már misztikus élmény, amelyet október és között decemberben szinte garantáltan láthatunk. Az aurora borealis, azaz az északi fény még azok szívét is képes elvarázsolni, akik egyébként nem kedvelik a hidegebb időjárást.

Északon az egyik legnépszerűbb program a szánozás! Legyen szó rénszarvas vagy kutyaszánról, esetleg hómobilról, ezek mind olyan izgalmas élmények, amelyekben csakis itt lehet részünk. Márcsak azért is megéri ezekre időt szánni, hiszen ezek az egyedülálló kalandok segítenek abban, hogy a hideg idő ellenére különleges és élvezetes lehessen az utazás. 

Az igazán bátor és kíváncsi utazók számára érdemes kipróbálni, milyen egy az élet modern igluban. Persze odabent meleg vár, mégis egészen csodálatos tapasztalat egy éjszakát eltölteni végtelen csendben, a ropogó, csillogó hómezők közepén, minden fényszennyezéstől távol.

Északra indulni az aktív nyaralást kedvelőnek is ajánlott. Az extrém élmények szerelmesei többek között azt is kipróbálhatják, milyen egy igazi jégkunyhó, ahol fagypont körüli körülmények között lehet az éjszakát eltölteni. Izgalmas kihívás, ám garantáltan életre szóló kaland!