Ha valaki szeret új helyeket felfedezni, szívesen ismerkedik a világ legrejtettebb pontjaival és örömmel élvezi a végeláthatatlan tengerpartok látványát, annak a Comore-szigetek maga a földi paradicsom. A Madagaszkártól északra található szigetország egészen különleges helyszín, amely nem tartozik a kifejezetten közkedvelt turistacélpontok közé. Pedig a Comore-szigetek csendes nyugalmat, egészen évben kellemes időt és csodaszép tengerpartot ígér. Természetesen a szigetország ezenkívül olyan izgalmas élményeket is tartogat, mint a hatalmas mangóültetvények, a világ egyik legnagyobb aktív vulkánja és az egyedi állat- és növényvilág felfedezése.

Érdekességek a Comore-szigetekről

A Comore-szigetek az Indiai-óceánon található kelet-afrikai ország, amely Madagaszkártól kissé északra fekszik. Az ország neve arab eredetű, jelentése: a Hold szigetei. A Comore-szigetek összesen három nagyobb szigetből és több kisebb kiemelkedésből áll.

A Comore-szigetek tagjai:

  • Ngazidja (Grande Comore),
  • Mwali (Mohéli), 
  • Ndzwani (Anjouan).

Az ország fővárosa Moroni, amely Njazidja szigetén található. Ez a Comore-szigetek legnagyobb kikötővárosa. Az országnak három hivatalos nyelve is van, a francia, az arab és a comori nyelv, amely az arab és a szuahéli keveréke.

A Comore-szigetekre trópusi-tengeri éghajlat jellemző, amely következtében a hőmérséklet az év során minimálisan ingadozik. A nyári időszakban (július-augusztus) 22-25 °C, míg február-március hónapban akár 27 °C is lehet.

A sziget elsősorban mezőgazdaságból és turizmusból él. A Comore-szigetek tagjai csodaszép természeti környezetnek adnak otthont, amely eredménye, hogy a növény- és állatvilág is igen gazdag. A szigeteken főként mangófákkal, kókuszpálmákkal és banánültetvényekkel találkozni. Emellett, pedig ez a hely a világ második legnagyobb vaníliatermesztője.

Az Indiai-óceánban található ország vízi állatvilága természetesen igen változatos, ám a szigeten ritka madár- és teknősfajok is megtalálhatóak. Ha mindez nem lenne elég, a világon egyedül ezen a helyen őshonos az úgynevezett hamvas maki.

Izgalmas programok és látnivalók a Comore-szigeteken

A Comore-szigetek tagjai több izgalmas és érdekes program lehetőséget kínálnak, mint az elsőre gondolnánk. A kelet-afrikai ország varázslatos természeti környezetben helyezkedik el, így az utazás során érdemes a teljes növény- és állatvilágot minél alaposabban felfedezni. 

A sziget egyik fő különlegessége Kartala vulkán, amely ma is a világ egyik legnagyobb aktív vulkánja. A hatalmas hely távolról is gyönyörű látvány, ám a bátor kalandorok akár meg is mászhatják a Kartala-hegy csúcsát.

Ha a helyi természeti kincsekkel szeretnénk jobban megismerkedni, irány valamelyik nemzeti park! Merthogy a Comore-szigeteken összesen hat nemzeti park található:

  • Karthala, Coelacanth és Mitsamiouli Ndroudi a Grande Comore szigetén, 
  • a Ntringui-hegy és Shisiwani az Anjouan szigetén,
  • valamint a Mohéli Nemzeti Park a Mohéli szigetén.

Azoknak, akik kíváncsiak a Comore-szigetek kultúrájára és történelmére, a fővárosban, Moroniban található Nemzeti Múzeum kifejezetten jó program. A kedves hangulatú fővárost egyébként is megéri felfedezni, itt található ugyanis a Badjanani mecset, amely a sziget legnagyobb mecsete.

Természetesen egy ilyen csodás helyszínen a strandoldás kötelező program! A szigeteken rengeteg gyönyörű tengerpart található, amely igen változatosak, így homokos és kavicsos strandot is találni. Az egyik legnépszerűbb partszakasz Anjouan szigetén található és Mutsamudu Beach elnevezésre hallgat. Aki esetleg Mohéli szigetén szeretne strandolni, annak Nioumachoua Beach kavicsos partjai ajánlatottak. Ráadásul ez a helyszín búvárkodáshoz és a sznorkelezéshez is ideális. 

Fontos tudnivalók, ha a Comore-szigetekre utazol

Mivel a Comore-szigetek nem egy átlagos úti cél, ezért az izgalmas és valóban életre szóló kalandokon megkezdése előtt érdemes néhány szabállyal tisztában lenni. Utazás előtt az Európai Unió állampolgárai számára vízumot kell igényelni. A vízumkérelem benyújtása folyamán igazolni kell az utazás célját és annak időtartamát is. 

A szigeteken való nyaraláshoz nincsen kötelezően előírt oltás, ám a Hepatitis A védőoltás mindenki számára erősen ajánlott. A Comore-szigetek hivatalos pénzneme a comores-i frank (KMF). Az ország lakói szunnita muzulmánok és a hivatalos vallás az egész területen az iszlám.