Belegondoltál már abba, hány olyan helyszín van ezen a világon, amelyről nem is tudsz? Számos lakatlan sziget, rejtett barlang és felfedezetlen természeti csoda van, amelyet mindössze néhány szerencsés ember látott valaha. Az ilyen egészen különleges helyszínek közé tartozik a Selvagens-szigetek is, amely az Atlanti-óceánban található. Az érintetlen természeti csoda védett terület, ugyanis számos egyedi fajnak ad biztonságot otthont.

Selvagens-szigetek: Spanyolország vagy Portugália? 

Hallottál már a Selvagens-szigetekről? Ez a lakatlan, kopár szigetcsoport már csak azért is különleges, hiszen földrajzilag a Kanári-szigetekhez sorolják, mégis általában a Madeira-szigetek részének tekintik, ugyanis közigazgatásilag Funchal járásához tartozik.

A sziget két nagyobb csoportra bontható, amelyek összesen húsz szigetből és sziklából állnak.  Ezek közül a három legjelentősebb sziget:

  • Selvagem Grande,
  • Selvagem Pequena és
  • Ilhéu de Fora

Érintetlen természeti csoda

Ennek az apró szigetcsoportnak a tudományos és természeti érdekessége a tengeri sokféleségben, az egyedülálló növény- és állatvilágban rejlik. Bár a szigetek egyik tagja sem lakott ember által, madárállományát tekintve igen gazdag terület. A szigetcsoport 1971. óta a tengeri madárvilág rezervátuma és ez Portugália legelső természetvédelmi területe. A helyszín rejtettségének köszönhetően maradt meg az érintetlen természeti környezet, amely miatt úgy tartják, hogy Európában az egyik leggazdagabb élővilág itt található. A szigetek összesen legalább 150 növényfajnak adnak otthon, emellett pedig számos madárfaj is itt fészkel.

Selvagens-szigetek nemrég különleges védettségi státuszt kapott, ennek kapcsán pedig kutatók vizsgálják a külső hatásoknak való kitettséget, valamint nyomon követik az élőhely megújulási képességeit is.

A Selvagens Islands Természetvédelmi Terület hivatalosan Madeira Autonóm Régiójának védett területe, amely értékes ökológiai örökségnek ad otthont. Éppen a természeti környezet épségének védelme érdekében a Selvagens-szigetekre a belépés igen korlátozott. Ha valaki mégis szeretné megcsodálni ezt az egészen különleges helyszínt, előzetesen engedélyt kell kérni a Madeira Természeti Parktól.

A Madeira-szigetek második legnagyobb tagját, Porto Santo már az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánították. Terv szerint, a különleges természetvédelmi területei és élővilága miatt a Selvagens-szigetek is hivatalosan a világörökség része lesz. 

Nyaralj a Selvagens-szigetek közelében!

Ha a Selvagens-szigetek felfeltették érdeklődésed, van néhány úti cél a közelben, amely biztosan tetszeni fog!

Madeira

Bár Madeira szigete közel fekszik Afrikához, mégis a mellett lévő kis szigettel, Porto Santóval együtt politikailag és kulturális tekintetben is Európához, egészen pontosan Portugáliához tartozik. A sziget egyik legnagyobb előnye, hogy egész évben nagyon kellemes az időjárás. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán hőmérséklete nyáron 22 °C, télen 16 °C, és nagyjából ilyen meleg a levegő is.

Ha kíváncsiak vagyunk a Selvagens-szigetekre, legközelebb talán Madeirán kerülhetünk közel hozzá. A sziget biztosan megér egy nyaralást, ugyanis rengeteg izgalmas programot és érdekes látnivalót kínál. 

Ott van például a Madeira Természetvédelmi Park, amely mára felkerült az UNESCO a világörökség listájára is. Természetesen a főváros, Funchal kihagyhatatlan látnivaló, de Porto Moniz városát is érdemes felkeresni, amely otthont ad a híres tengerparti lávamedencéknek, amelyek egy része szabadstrandként használható.

Azori szigetek

A Portugáliához tartozó szigetcsoport, amely az Atlanti-óceánon helyezkedik el, körülbelül 1500 km távolságra Lisszabontól. Az Azori-szigetek összesen 9 lakott szigetből áll, amelyek közül a legnagyobb São Miguel. 

Az úti cél szinten bármikor jó választás, az átlaghőmérséklet nyáron 25 °C, télen pedig 16 °C körül mozog. A sziget gyönyörű, buja zöld természeti környezetben található. Különlegessége egyfelől, hogy számos rejtett, kör alakú tóval találkozni a szigeteken. A másik érdekesség, hogy itt él Európa legritkább orchideája is.

Kanári-szigetek

A térségben a Kanári-szigetek számít a legnépszerűbb úti célnak. A kedvelt üdülőparadicsom két tartományra bontható. Santa Cruz de Tenerife tartományának része Tenerife, La Palma, La Gomera és El Hierro szigete, míg Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete. Attól függően érdemes dönteni a szigetek között, hogy inkább homokos tengerpartra és zavartalan kikapcsolódásra vagy aktív, szörfözéssel és búvárkodással teli nyaralásra vágyunk. 

Természetesen a Kanári-szigetek bármelyik tagja kitűnő választás, így, ha különleges kalandokra és mediterrán hangulatra vágyunk, biztosan nem fogunk csalódni!