Te is jobban szereted az aktív nyaralásokat? Szívesen próbálsz ki új dolgokat és nyitott vagy a felejthetetlen élményekre? Akkor irány a Kilimandzsáró! Na de ezen a nyaraláson nem a hagyományos módon fedezheted fel a táj szépségeit. Az igazi kalandokról és az extrém élményekről a kerékpáros túra gondoskodik! A gyönyörű ültetvényeket, hatalmas vízeséseket és egzotikus állatokat rejtő környezet biztosan kiszakít majd a hétköznapokból!

Mit érdemes tudni a Kilimandzsáróról?

Kilimandzsáró Afrika legmagasabb hegycsúcsa és a világ legmagasabb különálló hegye. Különösen népszerű helyszín a hegymászók körében. A Tanzániában található hatalmas hegy fő csúcsa, az Uhuru. Összesen három vulkáni kúp alkotja: a Kibo, a Mawenzi és a Shira.

Az 5895 méter magas Kilimandzsárón összesen öt különböző ökológiai zóna található. Így lentről felfelé haladva egyre hidegebb és szárazabb lesz a környezet.

Az egyedülálló természeti kincseknek otthont adó helyszín megóvása érdekében a hatalmas területen fekvő Kilimandzsáró Nemzeti Park 1987 óta szerepel a világörökségek listáján.  

A Kilimandzsáró felfedezése nem csupán hegymászás szerelmesei számára lehet izgalmas kaland! A kerékpáros Kilimandzsáró túra során számtalan életre szóló élményben lehet részünk! A zebra csíkos sziklák látványától kezdve, a különleges Kibo kráter megcsodálásán át, egészen egyedi, ritka állatfajokkal is lehet találkozni ezen a helyen.

Mi vár rád a Kilimandzsáró túrán?

Kilimandzsáró túra életre szóló emlékeket kínál. A fejelhetetlen utazás során a résztvevők kerékpár hátán fedezhetik fel a környék csodaszép természeti és kulturális látnivalóit. Az autentikus túra során találkozhatunk a helyi falvakban élő emberekkel és megismerkedhetünk a maszáj- és a kávétermesztő törzsekkel is. A kultúra fontos részét képezik a helyi ételek, ahogy a hagyományos törzsi tánc is, amellyel szintén megismerkedhetnek a résztvevők.

Természetesen a túra amellett, hogy az aktív pihenést nyújt, különleges élményeket is tartogat. Tanzánia egyedülálló hangulata minden látgatót rögtön elvarázsol. Az elképesztő természeti környezet nemcsak rejtett esőerdőket ígért, hanem testközelből figyelhetjük meg az itt elő állatok, többek között zebrák, kolobusz majmok, és zsiráfok mindennapjait.

Az exkluzív kerékpáros túrán természetesen helyi professzionális túravezető áll rendelkezésre, hogy a résztvevőknek a lehető legautentikusabb kalandokban lehessen részük!

Programok és élmények a Kilimandzsáró túrán

Kilimandzsáró túra lényege, hogy aktivitás és sportolás során fedezzük fel Tanzánia ezen gyönyörű részét. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik többek között a Moshi városán kívül eső, a Kilimandzsáró lejtőin található gyönyörű vízesés. A Materuni vízesés egy igazán impozáns, 150 méter magas természeti csoda, amely a buja dzsungel mélyén található.

Szerencsére gyönyörű helyszínekből a környéken nincs hiány! Amit mindenképpen érdemes megcsodálni: a buja zöld növényzet, amelyek legtöbbje banán-, avokádó- és mangó ültetvényeket rejt. Egészen egyedi látvány!

A fantasztikus Kilimandzsáró Nemzeti Parkon túl a Amboseli Nemzeti Parkra is érdemes időt szánni. Fő látványossága a 650 tagból álló elefántpopuláció, ám ezenkívül fekete orrszarvúval, sőt akár még gepárddal is találkozni a parkban.

A Marangu Gate, azaz a Marangu kapu is népszerű helyszín. Ez ugyanis a Kilimandzsáró Nemzeti Park fő kapuja. Gyakran erről a helyről indulnak vagy itt végződnek a közös túrák. 

A helyi maszáj kultúra felfedezése egészen biztosan életre szóló élmény lesz minden látogatónak számára. Nemcsak a mindennapi élet megtapasztalása, hanem helyiek kedvessége, valamint az életek és a tánc kipróbálása is lehetőséget ad erre. Jó választás Olpopong faluja, de akár Moshi is, ahol a piacon helyi finomságokra is lecsaphatunk.

A részletes program:

1. nap: Megérkezés – Kilimandzsáró
Érkezés menetrendszerinti járattal a Kilimandzsáró nemzetközi repülőtérre. Szállás és vacsora a Kilemakyaro Mountain Lodge-ban.

2 – 4. nap: Akklimatizációs pihenés a hegyvidéki lodge-ban és fakultatív programlehetőségek
A ráhangolódás jegyében pihenés, fürdés a lodge medencéjében, séta a buja zöld kertjében. Ezeken a napokon teljes ellátás (reggeli, edéd, vacsora) a Kilemakyaro Mountain Lodge-ban.

Fakultatív programok:
1. gyalogos túra egy vízeséshez, ahol workshop keretén belül elsajátítható a hagyományos Kilimandzsáró arabica kávé készítése. A Materuni vízesésnél helyi csagga ebéd és csagga sör fogyasztása. A túra során ebéd a helyszínen.
2. történelmi és teológiai túra, ahol meglátogathatók történelmi helyek, régi épületek maradványai, német erőd, a bíróság régi épülete, a csagga Meli törzsfőnök akasztófája. Egy fotó- és videó kiállítás is megtekinthető a német inváziónak ellenálló törzsfőnökről. A túrán szintén megtekinthető egy régi lutheránus kőtemplom, valamint banán farm is. A túra során ebéd a helyszínen.
3. kirándulás és fürdés a Chemka kék színű és meleg vizű forrásában, láb alatt úszkáló apró kis halakkal. Nagyszerű felkészítés a másnap induló kerékpáros túrára. A túra során ebéd a lodge-ból hozott csomagban.

5 nap: Kerékpártúra 1. szakasz: Marangu – Chala-tó – táv: 27 km
Reggel 7-kor a lodge elhagyása után transzferrel irány a Marangu Village, körülbelül másfél órányi utazás. Itt kezdetét veszi a kerékpározás a Chala nevű kaldera-tóhoz, amit a Kilimandzsáró alatti forrásvizek táplálnak. Vibráló helyi falvakon és csendesebb farmokon át halad a túra útvonala. Tiszta időjárási körülmények között az út során fel-felsejlik a Kilimandzsáró havas csúcsa. A túra alatt pazar kilátás nyílik magára a Chala-tóra is és az erdőkre, különféle növényekkel, madarakkal. Sátras lodge szállás a Chala-tónál, ahol érkezés után lehetőség van természetjárásra vagy kajakozásra. Vacsora és szállás a Lake Chala Tented Lodge-ban.

6. nap: Kerékpártúra 2. szakasz: Chala-tó – Rongai – táv: 33 km
Reggeli után rövid transzfer a következő szakasz kiindulópontjához. A vidéket átszelő útvonal helyi csagga falvakon keresztül folytatódik, ahol kukorica- , bab- és napraforgó farmok is láthatóak. Tiszta időben a Mawenzi (5149m) csúcsot lehet megfigyelni. Ebédidőben piknikezés a fák árnyékában, majd újult erővel indulás tovább. Innen néhány óra tekerés után érkezés a tanzániai és kenyai határon fekvő Tarakea Village-be. A kerékpározás a Rongai erdőben ér véget. Vacsora és szállás a Snow Cap Cottages-ben.

7. nap: Kerékpártúra 3. szakasz: Rongai – Olpopongi Maasai Village – táv: 54 km
Reggeli után rövid transzfer az aznapi kerékpározás kiindulópontjához. Az útvonal a Kilimandzsáró Kenyával határos északnyugati oldalán vezet. A Kilimandzsáró nyugati folyosóján haladva kilátás nyílik az Amboseli Nemzeti Parkra (Kenya) és az Enduimet Vadgazdálkodási Területre (Tanzánia). Ha szerencsénk van, akkor útközben láthatunk zsiráfokat, elefántokat és rengeteg antilopot, amik szintén ezen a folyosón haladnak át. Háttérben a Meruval és a Kilimandzsáróval válik még látványosabbá az útvonal. A nap egy hamisítatlan afrikai sátortáborban, az Olpopongi maszáj faluban ér véget, ahol ebéd után ismerkedés a maszáj kultúrával, majd természetjárás következik. Vacsora a tűz körül az Olpopongi Camp Site-on.

8. nap: Kilemakyaro Mountain Lodge – pihenés és helyi piac
Ezen a napon a kerékpártúra utáni megérdemelt pihenés következik. Reggeli után transzfer a Kilemakyaro Mountain Lodge-ba. Lehetőség van Moshiban a helyi piac meglátogatására, vásárlásra. A Kilemakyaro Mountain Lodge medencéjében pihenve még ki lehet élvezni az utolsó afrikai naplementét.