Bár sokak számára a nyaralás egyértelműen a tengerparti városok felfedezését és a parton való napozást jelenti, bizony vannak, akik a meleg elől szívesebben vonulnak vissza hűvösebb helyre, pedálul a hegyek közé. Svájc az egyik legnépszerűbb helyszín, ha nem klasszikus nyaralásról van szó. Az ország ugyanis számos gyönyörű természeti helyszínnek, izgalmas túraútvonalnak és különleges élménynek, többek között a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútjának ad otthont. 

Miért éppen Svájc?

Svájc Közép-Európában található ország, amely főként a politikai és katonai semlegességéről, a híres csokoládéjáról és a gyönyörű kirándulóhelyeiről ismert az egész világon. Az ország fővárosa Bern, legnagyobb városa pedig Zürich. 

Svájc kitűnő helyszínt biztosít a túrázás szerelmeseinek, az ország egy jelentős részén az csodaszép Alpok terül el. A számos hegység közül, amely Svájc területén megtalálható, a Monte Rosa-hegyi Dufour-csúcs a legmagasabb pont. Érdekesség, hogy ebben az országban találhatók Európa leghosszabb gleccserei is, mint például az Aletsch, amely eléri a 24 km-t.

Svájc klímáját tekintve főként mérsékelt, amely tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy a nagy meleg elől visszahúzódva, kellemes hőmérsékletben élvezzük ki a nyári hónapokat.

Az ország több UNESCO kulturális világörökségi helyszínnel is rendelkezik. Ezek közé tartozik többek között Bern óvárosa, Bellinzona három vára és vásárvárosának védőfala, valamint bástyái. Ezenkívül ide sorolható még a Lavaux teraszos szőlőültetvények, a rhaetiai vasútvonal Albulában, valamint La Chaux-de-Fonds és Le Locle órakészítő városok is. 

Svájc híres tava: a Genfi-tó

A Genfi-tó Svájc egyik legnépszerűbb helyszíne. A hatalmas kiterjedésű tó Közép-Európa második legnagyobb édesvizű tava. Népszerűségének egyik oka, hogy a környékbeli városok és helyszínek okozta látvány egészen mesés. Itt található ugyanis a Alpok délnyugati része és a UNESCO világörökség részeként nyilvántartott híres lavaux-i borvidék, Lausanne és Montreux között. A tó remek programlehetőségeket kínál, a fürdésen kívül például hajó fedélzetéről is élvezhetjük a mesés kilátást.

A tó egyik különlegessége, hogy a Rhone és az Arve folyók találkozása csodálatos színeket hoz létre. Mivel a két folyó különböző színű, ezért a találkozásuk különös kavalkádot eredményez. 

Természetesen, ha ezt az úti célt látogatjuk meg, Genf városát sem érdemes kihagyni! A város több izgalmas látnivalót is kínál, amelyek közül a reformáció emlékművét, Bartók Béla szobrát és a Botanikus kertet mindenképpen írjuk fel a listánkra!

A híres svájci csoki ihletője: a Matterhorn

Te is szereted a Toblerone csokit? A népszerű csokoládé csomagolásán egy különös alakú hegycsúcs látható, amely nem más, mint a Svájc területén található Matterhorn.

Bár a hétköznapi embereknek főként a Toblenrone csomagolásáról lehet ez a helyszín ismerős, a hegymászók közül sokaknak hatalmas vágya, hogy egyszer meghódítsa ezt a csúcsot. A piramis alakú Matterhorn nem egyszerű terep, a 4478 méter magas csúcsig igen vad és veszélyes út vezet fel.

Ha megmászni nem is szeretnénk, a Matterhorn csúcsát mindenképpen érdemes alaposan szemügyre venni. Ide akár felvonóval is feljuthatunk, egészen pontosan 3820 méterig. A látvány valóban csodás, ahogy a hatalmas sziklák éles vonalai találkoznak a napsugarak lágy ölelésével. Kihagyhatatlan élmény!

A svájci Alpok csodája: az Aletsch-gleccser

Az Aletsch gleccserről bátran kijelenthető, hogy Svácj egyik, ha nem a legszebb természeti helyszíne. Európát tekintve, ezen a részen találhatóak a leghosszabb gleccserek.Aletsch gleccser, amely az UNESCO Világörökség része 22 km hosszú, amely egyedülálló módon az Alpok legnagyobb gleccsere. 

A lélegzetelállító látványt nyújtó természeti csoda nagyjából 27 milliárd tonna jégből áll és a hivatásos, valamit hobbi túrázók egyik kedvenc helyszíne. A svácji Aletsch gleccser több irányból is megközelíthető vasút és felvonó segítségével is. 

Ha valóban egyedülálló élményre vágyunk, mindeképp látogassuk el egészen a hegycsúcsig, ugyanis innen elképesztő kilátás nyílik a környékre.

Svájc legszebb kilátása: Pilatus-hegy

A Pilatus-hegységről elég annyit mondani, hogy a tetejéről varázslatos panorámát élvezhetünk. Ám a 2119 méter magas hegység mégsem a csodás kilátása miatt olyan népszerű helyszín. Itt található ugyanis a világ legmeredekebb fogaskerekűje, ahol a kocsik igen meredek útvonalon, 48%-os emelkedőn húzzák fel az utasokat. Az egészen különös élmény mellett természetesen az út alatt végig kiélvezhetjük a lenyűgöző kilátást. 

A hegyen található a Pilatussee tó, amely szintén gyönyörű látvánnyal varázsolja el a látogatókat. Ha valaki izgalmas kalandokra vágyik, érdemes tudni, hogy a hegy nemcsak a fogaskerekűvel közelíthető meg. Luzerni oldalról a Panorama-Gondelbahn kabinos felvonó és libegő is rendelkezésre áll.

Európa legnagyobb vízesése: a svájci Rajna-vízesés

A vízeséseknek egészen különös hangulatuk van. Egyedülálló látvány, ahogy a sok víz egyszerre zuhan a mélybe ezzel megmutatva, mekkora erő is lakozik a természetben. Svájc számos páratlan természeti csodának az ad otthont és ezek közé sorolható Európa legnagyobb vízesése, a Rajna-vízesés is.

A hatalmas kiterjedésű, csodás látvány adó vízesés közel 150 méter széles és nagyjából 20 méter magas. Nem véletlen, hogy a helyszín évről évre sok látogatót vonz. Szerencsére turistaként is van lehetőségünk megcsodálni ezt a különleges vízesést, méghozzá egy a svájciakhoz tökéletesen illő, jól kiépített komplexum segítségével.

Amellett, hogy különböző útvonalakon járhatjuk körbe a Rajna-vízesést felmászhatunk a legmagasabb pontra is, ahol úgy érezhetjük, egészen bent vagyunk a közepében. Emellett a lelkes látogatók és a kíváncsi kalandorok akár hajó vagy vízibusz hátán még közelebb merészkedhetnek a lenyűgöző természeti csodához.