Madeira, amelyet gyakran csak az örök tavasz szigeteként emlegetnek, igen népszerű úti cél. Érthető is, hiszen páratlan természeti környezet és csodás időjárás várja a látogatókat, ráadásul európai viszonylatban nincs is nagyon messze. A sziget a híres futballista, Christiano Ronaldo szülőhazája, sokan emiatt látogatnak el először ide. Aki azonban egyszer megtapasztalja Madeira egyedülálló hangulatát, szinte biztos, hogy ismét vissza akar majd térni.

Érdekességek Madeiráról

Madeira vulkáni eredetű sziget, amely az Atlanti-óceánban található, Lisszabontól 978 km-re. Az Afrikai lemezen fekszik, de a mellette lévő szigettel, Porto Santóval együtt politikailag és kulturális tekintetben is Európához, egészen pontosan Portugáliához tartozik.

Madeira nem egy nagy sziget, az éghajlata ehhez képes mégis igen változatos. Ezt a jelentős magasságkülönbségeknek köszönheti, míg a tengerszint közelében mediterrán idő van, addig 1200 m fölött már hegyvidékire érdemes készülni. A magasságok miatt a sziget északnyugati oldala lényegesen csapadékosabb és hűvösebb is, mint a délkeleti.

A sziget egyik legnagyobb előnye, hogy egész évben nagyon kellemes az idő. Így utazásra legalább olyan jó választás nyáron, mint télen. A Golf-áramlatnak köszönhetően az óceán hőmérséklete nyáron 22 °C, télen 16 °C, és nagyjából ilyen meleg a levegő is.

Buja és egzotikus

Korábban a sziget egész déli oldalát babérlombú erdők borították, ebből mára csak egy kis darabka maradt meg. Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt, a még gyarapodó babérerdők körül hozták létre a Madeira Természetvédelmi Parkot, amely mára felkerült az UNESCO a világörökség listájára is.

A babér mellett számos különleges faj képviselteti magát a szigeten. Többek között kétszázféle madárfaj él, fordul meg, illetve vonul át a szigeten. Itt őshonos például a madeirai tüzesfejű királyka, a madeirai babérgalamb, a madeirai viharmadár és a Madeira-pinty is. Ezenkívül számos rovarnak ad otthont ez a különleges hely, illetve az utcákon sok különböző típusú gyíkkal is találkozni.

A kellemes időjáráson túl szintén az elhelyezkedésének és a Golf-áramlatnak köszönhetően sziget körül a tengerben meglehetősen sok a hal. Az espada vagy magyarul fekete kardhal Madeira egyik gasztronómiai büszkesége.

 Az évek során a különböző nemzettségből való betelepülők és a sziget meglehetősen jó éghajlati adottságai Madeirát a gyümölcsök fellegvárává tettét. A szigeten a trópusokra, a szubtrópusokra és a mérsékelt égövre jellemző klasszikus gyümölcsök egyaránt megteremnek. A legjellemzőbb, helyben termesztett fajták például az ananász, a mangó, a füge, a babán, a dinnye, a narancs, a papaya, a szilva és a guava.

Ahová érdemes elmenni

Bár a sziget önmagában nem túl nagy, mégis rengeteg látnivaló várja a látogatókat. Ha már ott járunk, érdemes minél több helyet felfedezni, bár tény, hogy Madeirának sok rejtett kincse van.

Porto Moniz

Ez a nagyjából 2500 lakosú kisváros Madeira északi partján található, ez az északi part legnyugatibb települése. A városka leghíresebb látnivalói egyértelműen a tengerparti lávamedencék. Ezeket nagyrészt a hatalmas hullámok mosták ki, majd részben felújították őket. Bizonyos részük fizetős, más részük szabadstrandként használható. A medencéket dagály idején a felcsapó hullámok töltik fel vízzel.  Innen indul a sziget egyik legszebb, babérlombú erdőben vezető turistaútja a Levada da Centra da Ribeira da Janela.

Funchal

Természetesen a sziget fővárosa a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Az óváros az utóbbi néhány évben szinte újjáéledt. A keskeny kis utcák tökéletes romantikus hangulatot árasztanak. Számos kitűnő étterem várja a turistákat, érdemes a különleges helyi specialitásokat megkóstolni. Ha ott járunk, a Mercado dos Lavradores piaca is kihagyhatatlan élmény. A fővárosból lehet felvonóval eljutni a Monte hegyre, ahonnan kitűnő a kilátás és fent a Monte Palace Tropical Garden botanikus kert bejárása is remek program.

Garajau

A Santa Cruz járásban található Garajau Madeira szigetének déli partján, a fővárosától keletre fekszik. Legnagyobb látványossága, hogy itt nyúlik a tengerbe a sziget második legdélibb foka, a Ponta do Garajau-félsziget. A 120 m magas, meredeken a tengerbe szakadó sziklafal tetején található Megváltó Krisztus szobra. Ha itt járunk, mindenképpen érdemes lemenni a tengerpartra is, ahol épített bemutatóközpont várja a látgatókat. Ide kanyargós szerpentinen vagy kabinos felvonóval juthatunk le.

Jardim do Mar

Ez Madeira egyik legrégibb települése. A 650 lakosú halászfalu igazi gyöngyszem. A nevében lévő „jardim” jelentése kert, amely a termékeny földre utal. A szűk kis utcákat különböző növények díszítése teszi egyedivé. A városka főteréről egy kis utca vezet a látványosra kiépített tengerparti sétányra, ahol a parton egykor kis erőd állt. Természetesen a kilátás innen is egészen lenyűgöző.