Törökország délnyugati városai igen népszerűek a turista körében. A Török Riviéraként gyakran emlegetett rész számos csodaszép helyszínnek ad otthont. Alanya és Side városai fantasztikus természeti kincsekkel és ókori történelmi épületekkel várják az érdeklődőket. Természetesen ezenkívül izgalmas szórakozási lehetőségek, lenyűgöző szépségű, fehérhomokos tengerpartok és magas minőségű, luxus szálláshelyek gondoskodnak a felejthetetlen nyaralásról. 

Miért pont a Török Riviéra?

Török Riviéra vagy szintén ismert nevén türkiz part Törökország délnyugati részén fekszik, nagyjából Çeşmétől Alanyáig. A tenger partja mentén elhelyezkedő városok igen népszerű úti célok, hiszen fantasztikus üdülőközpontokkal, izgalmas természeti és kulturális látnivalókkal és a múlt egy darabkájával, ókori romokkal várják a látogatókat.

A kellemes időjárással rendelkelő helyszínen a szezon már a tavaszi hónapokkal elkezdődik és csak november környékén ér véget. A fürdőzőket a Földközi- és az Égei-tenger várja, ahol nemcsak megmártózhatnak a kristálytiszta vízben, hanem a parton sétálva megcsodálhatják a lenyűgöző naplementés kilátást is.  

A Török Riviéra már évszázadokkal korábban is kedvelt helyszín volt. Úgy tartják a helyi legendák, hogy ezt a helyet Marcus Antonius Kleopátrának ajándékozta. Könnyen lehet, hogy emiatt nevezték el az Alanyában található egyik strandrész Kleopátra-partnak. 

Történelmi helyszín a Török Riviérán: Side

Dél-Törökország egyik legfontosabb és történelmét tekintve az egyik leggazdagabb városa Side. A Török Riviérához tartozó Side természetesen szuper homokos tengerpartokkal várja a látogatókat. Ám a város különlegessége mégis a történelmi múltjában és az óvárosban található sok izgalmas látnivalóban rejlik. A város története időszámításunk előttre nyúlik vissza. Az ókori épületekről fennmaradt emlékeket ma is őrzik, amelyek az óvárosi részen egy üvegpadló alá vannak rejtve.

A város egyik leghíresebb látnivalója a híres ősi színház, amely Kr. u. 2. századból származik. A római stílusú amfiteátrum korábban gladiátor összecsapások helyszíne volt. Side városa ezenkívül is sok kincset rejt, például helyi piacokat, ahol a szuvenírektől kezdve a kézzel készült bőrtermékekig mindent lehet kapni. Side másik ikonikus nevezetessége az Apolló-templom, amely igen népszerű fotózási helyszín, különösen naplementekor, hiszen a látvány csodás. 

A török Riviéra mediterrán központja: Alanya

A törökországi Alanya városára gyakran mondják, hogy ez a mediterrán kultúra központja. A városba látogató turisták itt valóban megtapasztalhatják, milyen is az igazi török életérzés. Alanya ideális választás, hiszen a homokos tengerpart, történelmi látnivalók és minőségi szálláshelyek egy helyen megtalálhatóak. Tökéletes úti cél az év bármely időszakában, ám nyáron különösen sokat süt a nap.

Alanya rengeteg programot kínál a látogatókat. Az egyik híres látnivaló a Damlatas-barlang, amely 50 méter hosszú és különlegessége, hogy több tonna cseppkövet tartalmaz. Egészen lenyűgöző látvány!

Mindenképpen érdemes ellátogatni a Kleopátra-partra, amely 2 kilométeren keresztül húzódik a víz mentén. Fehér homokos part és türkizkék víz vár mindenkit! A Török Riviéra egyik legikonikusabb látnivalója az alanyai vár. Nemcsak a kilátásért, hanem az odavezető útért is érdemes megtekinti. A várba ugyanis 900 méter hosszú drótkötélpályán lehet feljutni. 

Ha Alanyában járunk, a bazársorokat és kis árusokat nem szabad kihagyni. Számtalan portékát kínáltak, többek között friss gyümölcsöket, helyi fűszereket és kézzel készített ruhákat is. 

Aktív kikapcsolódás a Török Riviérán

A Török Riviéra azért is jó választás, hiszen a tökéletes tengerparti környezet mellett a látogatók sok egyéb programon is részt vehetnek és életre szóló élményekkel gazdagodhatnak. 

Ha valami igazán izgalmas és különleges élményre vágyunk, válasszuk a safarit! A hatalmas kocsik tökéletesen alkalmasak arra, hogy felfedezzük velük a környéket. Sok helyen szerveznek éjszakai túrát is, ahol először a gyönyörű naplementében, majd a végtelen csillagos égben lehet gyönyörködni. 

A vízi sportok szerelmesei örülhetnek, a Török Riviéra ugyanis számukra igazi paradicsom. Rafting a családdal vagy közös merülés és búvárkodás a párunkkal? Az igazán merészek kipróbálhatják a canyoningot is, de akár hajótúrára is benevezhetünk, hogy a vízről is megcsodálhassuk a Riviéra szépségeit.

Ha ott járunk, természetesen érdemes minél jobban megismerkedni a török gasztronómiával is. A helyi ételek és italok kóstolása során egy rövid időre mi is megtapasztalhatjuk a helyiek szokásait és felfedezhetjük a török konyha ízvilágát.