A Karibi-térség számos fantasztikus helyszínnek ad otthont a Dominikai Köztársaságtól kezdve, Trinidad és Tobagon át, egészen az ABC-szigetekig. Sokakat mégis Kuba vonz. Hogy miért? A Karibi-térség legnagyobb szigete nemcsak hangulatában, hanem megjelenésében is más, mint a környező országok. Kubában járva megtapasztalhatjuk a retro életérzés keveredését a karibi hangulattal, kikapcsolódhatunk a homokos tengerpartok egyikén, megkóstolhatjuk a híres helyi koktélokat, Havannában pedig felfedezhetjük a híres író, Hemingway kedvenc helyszíneit is.

Mikor menjünk Kubába?

Kuba karibi szigetország, amely a Nagy-Antillák legnagyobb tagja. Az ország fővárosa és egyben legnépesebb városa Havanna. Elhelyezkedése egészen páratlan, ugyanis, keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről pedig a Karib-tenger határolja. 

Az ország éghajlata trópusi, így egészen évben fantasztikus a klíma. Ezért is jó választás az üdülésre, kikapcsolódásra vágyók körében. Átlagosan 22-28 °C közötti az hőmérséklet és a szigetet rengeteg napsütés jellemzi. Ugyanakkor a nyári időszakban hatalmas a forróság, így inkább érdemes december és május között utazni.

Mi lehet Kuba titka?

Kuba élőben is olyan, akár a képeken. Matuzsálemkori csodaszép autók az utcán, színes házak és a mindent körbeölelő karibi hangulat. A történelmi látnivalók mellett a sziget természetesen számos gyönyörű fehér homokos tengerpartnak is otthont ad, így tökéletes választás nyaraláshoz!

Sokan vélik úgy, hogy Kuba legkiemelkedőbb titka a zenéje. Az országban nagyon fontos szerepet kap a tánc és a zene is, így nem meglepő, hogy a habanera, a rumba és az ezekből létrejött modern csacsacsa, mambó és a salsa is kubai eredetű ritmusok.

A Kubában készült rum világszerte ismert. A legjobb és legelterjedtebb fajta a Havana Club. Ezenkívül az ország a kiváló szivarokról is ismert, amelyek mára szinte világhírnevet vívtak ki maguknak. Az országban több szivargyár is működik, ezek közül van, ami nyitva áll a látogatók előtt.

A pihenni vágyó, kultúrát kedvelő kíváncsi utazók kedvence lesz Kuba! Az országban számos új vagy teljesen felújított szálloda várja a látogatókat, ahol minden igényt kielégítő luxus szolgáltatások is elérhetőek. A vízi sportok szerelmesei is örülhetnek, ugyanis szinte minden üdülőhelyen lehetőség van vitorlázásra, búvárkodásra, szörfözésre és számos egyéb sport kipróbálására is.

Kuba csodás világörökségi helyszínei

világörökségi helyszínnek nevezünk minden olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedi értéket, melyet az UNESCO által működtetett Világörökségi Bizottság felvesz a listára. Kuba területéről eddig kilenc csodás hely került fel a világörökségi listára. Világörökségi helyszíneket meglátgatni felemelő élmény, hiszen élőben lehetünk szemtanúi a csodás természeti, építészeti és kulturális örökségeknek.

Havanna óvárosa és erődítményei

Havanna város Kuba egyik leghíresebb helyszíne. Az óváros hangulata egészen egyedi, az ott található épületek egy része barokk és neoklasszikus stílusban épült. A város számos izgalmas látnivalót kínál, ezek közül a legfontosabbak: a Plaza de Armas és a Plaza de la Cathedral tér, valamint a San Cristobal-katedrális.

Trinidad városa és a Los Ingenios-völgy

Kuba déli partvidékén található Trinidad város nem összekeverendő a Trinidad és Tobagohoz tartozó Trinidad szigetével. Ezt a várost 1514-ben, a Szentháromság tiszteletére alapították. A település és a közelben található Los Ingenios-völgyben lévő a cukornád ültetvények, valamint az ottani malmok is a világörökség részei. 

San Pedro de la Roca-erőd

A San Pedro de la Roca elnevezésű várost a 17. század során kezdtél el építeni. Az épület az évszázadok alatt számos földrengésnek és támadásnak volt kitéve. Ugyanakkor a megrongálódott vár és védelmi rendszere a mai napig a spanyol-amerikai hadi építészet egyik legnagyobb darabja.

Desembarco del Granma Nemzeti Park

Az összesen 400 négyzetkilométernyi helyen elterülő védett park a Cabo Cruz (Kereszt-fok) mentén helyezkedik el. Nemcsak karsztbarlangok és szurdokok teszik különlegesség, hanem a tenger szint alatt és fölött lévő elhelyezkedő helyszínek páratlan kilátása. A parkban járva korallzátonyokkal és mangrovetelepekkel is találkozni. Érdekesség, hogy ezen a védett területen találhatóak az Atlanti-óceán nyugati partvidékének leglátványosabb parti sziklái is.

Viñales-völgy

A Viñales-völgy kialakulása igen régre nyúlik vissza, a sziklák ugyanis körülbelül 150 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A mogoténak nevezett helyszín egy azóta már beomlott barlangrendszer maradványai. Világörökségi részként fontos, hogy a völgyből származik a kubai szivargyártáshoz használt dohány, ám ezen kívül még banánt, kukoricát és édesburgonyát is termesztenek itt.

Az első kávéültetvények területe

A kávé világszerte az egyik legkelendőbb termék. A világörökség részeként Kubában, a Sierra Maestra hegyoldalain 80 000 hektáron kialakított 171 kávéültetvény maradványai vannak nyilván tartva.

Alejandro de Humboldt Nemzeti Park

Egy másik csodaszép és hatalmas nemzeti park, amit Kubában járva mindenképp megéri meglátogatni. Az összesen 700 négyzetkilométeren elhelyezkedő bioszféra-rezervátumban több mint 400 faj él. Érdekesség, hogy a világon ez az egyik legjelentősebb növényvilággal rendelkező védett övezet.

Cienfuegos történelmi központja

Kuba számos izgalmas kis város rejt magában. Ezek közé tartozik Cienfuegos is, amely az ország cukornád-, mangó-, dohány-, és kávétermesztésének egyik központjában lévő település. A város számos gyönyörű épülettel rendelkezik, többek között a San Lorenzo-iskola, a székesegyház, a Tomás Terry-színház és a Palacio de Ferrer.

Camagüey történelmi központja

Világörökséget tekintve ez a kubai város az egyedi építészeti stílusa miatt olyan különleges. A városszerkezete szabálytalan, ami inkább közép-európai sajátosság, de a helyi településekre egyáltalán nem jellemző. A várost keskeny sikátorok, különös formájú épületek és kacskaringós utcák jellemzik.