Gyorsan változó időjárás, hatalmas gleccserek, tengerpart és varázslatos látvány. A legkönnyebben ezekkel jellemezhető az Atlanti-óceán északi részén található Feröer-szigetek. A nem kifejezetten tipikus turista célpont inkább a nyugalomra vágyó utazókat és a kíváncsi kalandorok vonzza. Nem véletlenül, hiszen a Feröer-szigeteken többek között olyan izgalmas élményekben lehet részünk, mint az óceán felett található tó látványa, a parton álló világítótorony egyedi hangulata vagy éppen a sarki fény megcsodálása. 

Mit érdemes tudni a Feröer-szigetekről?

Feröer-szigetek az Atlanti-óceán északi részén található szigetcsoport. A Feröer magyarul Juh-szigeteket jelent. Bár hivatalosan a Dán Királysághoz tartozik, 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik. Azonban fontos tudni, hogy Dániával ellentétben a Feröer-szigetek nem tagja az Európai Uniónak.

A szigetcsoport összesen 18 szigetből áll, amelyek egy kivételt leszámítva mindegyike lakott terület. A Feröer-szigetek fővárosa és egyben legnagyobb városa Tórshavn.

Feröer egy vulkáni eredetű szigetcsoport. Nagyjából 50-60 millió évvel ezelőtt kihunyt hatalmas rétegvulkán maradványa, amelyet kisebb nagyobb gleccserek tagoltak szét különböző részekre. A szigetek domborzatát éles sziklagerincek és magas csúcsok, valamint széles, U alakú völgyek jellemzik. 

A Feröer-szigetek időjárása igen változó. A szigetcsoport éghajlata óceáni, mely a Golf-áramlatnak köszönhetően, főként enyhe, csapadékos napokat eredményez. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ezen a területen az időjárás rendkívül változékony. Nem ritka, hogy a különböző szigetek időjárása ugyanabban az időben teljesen eltér egymástól.

Feröer gazdag madárvilága nemzetközi szinteken is ismert. Az ország nemzeti madara a csigaforgató. Ezenkívül a területen találkozni fókával és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinnel is.

Izgalmas látnivalók a Feröer-szigeteken

Természetesen, ha a Feröer-szigetekre látogatunk, a fővárost, Tórshavn-t érdemes kicsit alaposabban felfedezni. A Tórshavn jelentése Thor kikötője, amely dörgés és villámlás istenéről kapta nevét. Ám a helyiek gyakran csak Havnnak, azaz kikötőnek nevezik. Ez a szigetcsoport legnagyobb város, amelynek a régi negyede, a Tinganes nagyon hangulatos utcácskákat rejt.

A főváros ad otthont az Észak Háza épületének, amely egy igen modern kialakítású kulturális központ. Itt számos eseményt és programot szoktak megrendezni. 

Tórshavn felfedezáse során semmiképpen nem érdemes kihagyni a Listasavn Føroyat, azaz a szépművészeti múzeumot, valamint a Skansin sem. Ez utóbbi egy 1580-ban épült erődítmény, amely a kikötő keleti oldalán fekszik. Különlegessége egy magas világítótorony, amely csodás látványt nyújt. 

Látnivalókat tekintve a Feröer-szigetek egyik leghíresebb helyszíne a Gásadalur elnevezésű település, amely a Feröer Vágar nevű szigeten található.  A falu a sziget nyugati részén fekszik, méghozzá hatalmas hegyek ölelésébenEnnek köszönhetően pedig akármerre nézünk, fantasztikus látvány fogad bennünket.

Itt található a híres Mulafossur-vízesés, amely Feröer egyik fő látványossága. Ez egy olyan természeti csoda, amelyet az élőben kell megtapasztalni, mert a képek nem adják vissza ennek az egészen különleges látványát és hangulatát. A hegyek, a víz és a felhők együttes látványa varázslatosan mutat. Itt járva az látogatók úgy érezhetik, valóban megtalálták a világ legnyugodtabb pontját.

A másik kihagyhatatlan látnivalója a Sørvágsvatn vagy más néven Leitisvatn. Ez a Feröer-szigetek legnagyobb tava, amely a Gásadalur faluhoz hasonlóan szintén Vágar szigetén található. Ennek különlegessége szintén az fantasztikus látványban rejlik.

Sørvágsvatn ugyanis nem más, mint egy csodaszép tó, méghozzá az óceán felett. A világon egyedülálló, varázslatos látványt nyújtó tó 6 km hosszú és 59 méter mély. A tó vízeséssel is rendelkezik amellett, hogy gazdag halállományának köszönhetően népszerű horgászhely a helyiek körében.

Miért válasszuk a Feröer-szigeteket?

A Feröer-szigetek nem tipikus turista célpont. Ide sokkal inkább a természetet kedvelő, kíváncsi utazók látogatnak el. A szigetcsoport, bár sok tengerparti résszel rendelkezik, mégis a fürdésre és napozásra alkalmas helyekről híres. A Feröer-szigetek mégis sok látogat vonz, méghozzá az egyedülálló hangulata és az itt megtapasztalható különleges élmények miatt.

A sokszor zord és nagyon változékony időjárás miatt a legjobb választás a májustól júliusig tartó időszakban utazni.

Aki szereti a csendes, nyugodt helyszíneket, annak ez maga a paradicsom. A szigeteken ugyanis nem túl magas népsűrűség, így könnyen lehet, hogy bizonyos részéken nem találkozunk senkivel. Mivel nem elsőszámú nyaralóhelyszínről van szó, így a szállásárak igen kedvezőek és a legtöbb látványosságnál sincsen belépőjegy. 

A Feröer-szigetek egyik különlegessége, hogy szerencsés időszakban látni a sarki fényt. A szigetek mindegyike nagyon tiszta, rengeteg a zöld felület és a levegő elképesztően tiszta és friss. A képekről ismerős színes faházak pedig nagyon különleges hangulatot adnak a vársoknak.

Annyi bizonyos, hogy a Feröer-szigetek nem egy hagyományos úti cél, ám éppen rejlik a varázslata. Aki ide ellátogat, annak biztosan életre szóló élményekben lesz része!