Bár a Kanári-szigetek egy szigetcsoport, amelynek több tagja is van, mégis a legnépszerűbb úti célok között egyértelműen megjelenik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura is. Míg előbbi főként a lenyűgöző természeti helyszínéről híres, addig a nevet adó sziget a leggyönyörűbb homokos tengerparti részekkel rendelkezik. Fuerteventura is megér egy látogatást, az erős szelek szigete igazi szörfparadicsom, ahol az év bármelyik időszakában bátran átadhatjuk magunkat a tökéletes nyaralásnak.

Mit érdemes tudni a Kanári-szigetekről?

Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban elhelyezkedő szigetcsoport. Bár alapvetően autonóm közösségről van szó, hivatalosan mégis Spanyolországhoz tartozik, így az elsődlegesen beszélt nyelv is a spanyol. A Kanári-szigetekhez összesen hét nagyobb és több kisebb sziget tartozik. Ezeket két nagyobb tartományra szokták osztani, Santa Cruz de Tenerife tartománynak része Tenerife, La Palma, La Gomera és El Hierro, míg Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete. Utóbbi három szépsége és egyedi programjai miatt különösen kedvelt a turisták körében, olyannyira, hogy egy utazás alkalmával érdemes akár mindhárom szigetet alaposan felfedezni.

A Kanári szigetek három tényezőnek köszönhetik hatalmas vonzerejüket.

  • Elhelyezkedés különösen ideális, így gyakorlatilag egész évben nagyon kellemes az időjárás. Aki tél idején is tavaszi időre és sok napsütésre vágyik, annak szinte bármelyik Kanári-sziget jó választás lesz.
  • A szigetek valamennyire különböznek egymástól, a csodás természeti környeztet szinte bármelyiken nyaralva kiélvezhetjük. Magas hegyek, dombos utak és mediterrán növények várnak ránk!
  • A kék vizű óceán körbe öleli a szigetek minden tagját. A végtelen víz látványa és egyenletes hangja bárki képes megnyugtatni. Míg hűvösebb időszakban kihasználhatjuk a hullámok adta lehetőséget és szörfözhetünk, míg a nyári hónapok során bátran megmártózhatunk és búvárkodhatunk a kellemesen hűs vízben.

Érintetlen természet: Lanzarote

Lanzarote különleges tagja a Kanári-szigeteknek. A helyi lakosok gyakran csak a száz vulkán szigeteként emlegetik ezt a helyet, méghozzá az ott megtalálható csaknem 300 tűzhányó miatt.

Ha Lanzarote-n járunk a Timanfaya Nemzeti Parkot és az El Golfo-t nem szabad kihagyni. Utóbbi egy vulkáni kráter félkör alakú maradványa, ahová beáramlik az óceán vize. Különlegessége, hogy a kráterben lévő homok fekete, ugyanakkor a víz az algáktól zöld színűre változik.

Lanzarote természetesen strandolásra és kikapcsolódásra is tökéletesen alkalmas. A sziget déli részén találhatóak a legszebb partszakaszok, amelyek sziklákkal védett, többnyire homokos partmenti részek. Ezek közül is kiemelkedik a Playa del Papagayo, főként szépségével és nyugodt elhelyezkedésével.

A szigeten nagyon kevés a csapadék, viszont sok a napsütés, ez pedig kedvez a kaktuszoknak. Az itt található El Jardin del Cactus egy különleges kialakítású kert, ahol összesen 1100 különböző kaktuszfaj él.

A sziget természeti környezte páratlan, olyannyira értékes, hogy az UNESCO 1993-ban Bioszféra-rezervátumnak nevezte ki. A Chinijo Szigetcsoport Természetvédelmi Terület számos tengeri madárfajnak ad otthont.

Lenyűgöző tengerpartok: Gran Canaria

Gran Canaria, a Kanári-szigetek névadó tagja az egyik legnépszerűbb úti cél mindközül. Gran Canarián több mint 80 strand várja piheni vágyókat. Melyiket érdemes mindenképpen kipróbálni? Las Maspalomas gyönyörű, aranyhomokos partszakasz. Érdekesség, hogy ez a sziget második leghosszabb strandja. A Playa de Mogán az egyik legfelszereltebb strand, ahol egész nap kiélvezhetjük a napsütést, az óceánt és a finom ízeket. Las Canteras pedig a szörfösök kedvence, ugyanis szeles időben itt remek hullámokat lehet elcsípni.

A strandoláson túl számos izgalmas program vár ránk. Gran Canaria egyik különlegessége a Roque Nublo, amelyet megmászva csodaszép látvány tárul elénk. Kanári-szigetek fontos helyszíne még a Tamadaba Természetvédelmi Terület is. Többek között itt található az Inagua, amely egyik legjobban megőrzött őserdő, valamint ez biztosít otthont a kék pintynek, amely kizárólag ezen a szigeten él.

Természetesen ez a sziget is számos hangulatos kisvárosnak ad helyet, ezek közül is kiemelkedik Santa Lucía de Tirajana és Tejeda. Festői utcácskák, gyönyörű kilátás és hamisíthatatlan mediterrán hangulat vár.

A turizmus miatt nagyon jól felszerelt üdülőhelyek és igényes kialakítású luxus hotelek is megtalálhatóak a szigeten.

A szörfösök kedvence: Fuerteventura

Fuerteventura különlegessége és szerethetősége a nyugodtabb és csendeseb környezetben rejlik. A másik két Las Palmas tartományhoz tartozó szigettel ellentétben Fuerteventura kevésbé népszerű turista célpont. Éppen ezért, akik ide látogatnak, valóban kiélvezhetik az érintetlen természetet és a pihentető nyaralás miden percét.  A Fuerteventura szó jelentése erős szelek, így nem meglepő, hogy ez a helyszín igazi paradicsom a szörfösök számára. Az egyéb sportokat kedvelőknek is jó választás, ugyanis a golfozás és búvárkodás is népszerű tevekénységnek számít.

Ezen a szigeten járva mindenképpen fedezzük fel Caleta de Fuste városát! Számos program és szórakozási lehetőség biztosított, többek között éttermek, kávézók és bárok, valamint golf- és bowlingpálya is megtalálható itt. A sziget másik kincse a Corralejo, amely az egyik legnépszerűbb üdülőhely. Ennek oka a 10 km hosszú, finomhomokos tengerpartban rejlik, ahol a homokdűnék teszik igazán hangulatossá a parti szakaszt.

Különleges természeti szépségből itt sincs hiány. A Jandia natúrpark a sziget legtöbb őshonos növényének otthont adó helyszín, míg a Corralejo Natural Park főként a megszilárdult lávafolyásáról és a Montana Roja vulkánról nevezetes.