A Hagia Sophia nem véletlenül vált Isztambul jelképévé az évszázadok során. Eredetileg keresztény bazilikának tervezték közel 1500 évvel ezelőtt, azonban a bizánci és Oszmán birodalom meghatározó központja lett. Egy világváros közepén áll, évente több millióan akarják közelebbről is megismerni ezt a templomot, amelynek látványa, történelme és jelene is rendkívül érdekes.

Hagia Sophia – a világ egyik leghíresebb bazilikája

A misztikus Isztambulban található Hagia Sophia a bizánci és az Oszmán birodalom központja volt, amelynek hatása jól érződik ma is az épületen. A törökül Ayasofya-nak nevezett építmény hivatalosan a görög ortodox keresztény egyház bazilikájának épült, de az évek során többször is megváltozott a funkciója.

A történelme a Kelet-Római Birodalom ideje alatt kezdődött, körülbelül i.sz. 537-ben. Az elmúlt több mint 1500 évben a Hagia Sophia kiállta az idő próbáját, és számtalan átalakuláson ment keresztül. Először az oszmán hódításig ortodox templomként működött, majd 1453-ben mecsetté alakították át. 1935-ben múzeumnak nevezték, majd legutóbb 2020-ban alakították vissza hivatalosan mecsetté. Nem is gondolnánk, de ez az építészeti remekmű rövid ideig még római katolikus székesegyházként is működött.

A Hagia Sophia jelentősége a törököknek és a világnak

Hagia Sophia nem csak a törökök számára bír óriási történelmi és kulturális jelentőséggel, hanem a világ számára is. Birodalmak felemelkedésének és bukásának volt tanúja, valamint az építészeti stílusok fejlődésének a helyszínéül is szolgált.

Mikor érdemes meglátogatni?

Ha szeretnéd közelebbről is megismerni ezt a páratlan építményt, akkor érdemes kora reggel vagy késő délután érkezni. Napközben nagy a tömeg, ilyenkor kissé zsúfoltá válik a helyszín és hatalmas sor alakul ki a beléptetésnél. Ez viszonylag gyorsan halad, de jobb a fent említett időpontok valamelyikében érkezni. Mivel ez egy vallási építmény, így az öltözékednek is megfelelőnek kell lennie, tiszteletben tartva a hely kulturális jelentőségét. Férfiaknak hosszú nadrág és vállakat elfedő felső szükséges, míg nők számára hosszú nadrág vagy szoknya, vállakat elfedő felső, vagy kendő a kötelező viselet. Nekik a fejüket is el kell takarni, amelyhez bármikor vásárolhatnak sálat a bejáratnál.

A Hagia Sophia történelmi jelentőséggel bíró Sultanahmet negyedben található, ahol több rendkívüli építmény is megtalálható. Ilyen például a Kék Mecset vagy a Tokapi Palota, amelyek gyalogtávon belül elérhetőek.

Tégy egy látogatást Isztambulba és ismerd meg a Hagia Sophia minden titkát. Foglalj egy utat a Dreams2Go! segítségével és merülj el a török kultúra szépségeiben!