A Karib-térség sok csodát rejt magában, amely közül kiemelkedik Guadeloupe szigete. Bár úgy tűnhet, egy szigetről van szó, kiterjedése valójában sokkal nagyobb. Ezt az egészen lenyűgöző helyszínt sokan egyszerűen csak a gyönyörű vizek szigeteként emlegetik. Guadeloupe valóban különleges hely a világban, nemcsak a csodás természeti kincsei, hanem a hagyományai és a gasztronómiája miatt is. Az utazás során megtapasztalhatjuk az igazi karibi hangulatot és elvonulhatunk a világ zaja elől, mindezt természetesen a megszokott luxus környezetben. 

Hasznos információk Guadeloupe szigetéről

Guadeloupe szigete a Karib-térségben található. Elhelyezkedését tekintve a Kis-Antillákhoz, azon belül is a Szélcsendes-szigetek csoportjába tartozik, hivatalosan pedig Franciaország része. Összesen több, mint tizenkét szigetből és kiemelkédéseből áll. Ezek közül négy lakott sziget van: Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade. 

Guadeloupe szigetének fővárosa Basse-Terre, amely a nevéből is kitalálható, hogy a Basse-Terre-szigeten, egészen pontosan a dél-nyugati parton található. A sziget legnépesebb városa Les Abymes, az üzleti élet fő központja pedig a szomszédos Pointe-à-Pitre, utóbbi kettő a Grande-Terre-szigeten található.

Érdekesség, hogy Guadeloupe bár a Karib-térségben található, hivatalosan Franciaországhoz tartozik, így az Európai Unió része és az euró a szigeten használt hivatalos fizetőeszköz. A hivatalos nyelv nem meglepő módon a francia, ám mivel az Antillák tagja, így a legtöbb helyi a kreolt is beszéli.

Guadeloupe természeti kincsei

Guadeloupe igazi földi paradicsom. Az egyes szigetek látványa és hangulat egészen lenyűgöző, nemcsak az elhelyezkedésének, hanem ez érintetlen természeti környeznek is köszönhetően.

Guadeloupe éghajlata trópusi. A meleg időjárás és az esők miatt a szigeteken található növényzet igen zöld és buja. Számos esőerdővel büszkélkedhet, ahol színes és egyedi a növénytakaró. A szigeteken természetesen nagyon gazdag és változatos a tengeri élővilág.

A sziget élővilága oylanannyira kiemelt ügy, hogy létrehozták a Guadalupe Nemzeti Parkot. Emelett, az UNESCO szerveztével együttműödve megalkották a Guadeloupe-szigetcsoport Bioszféra Rezervátumát, ennek keretein belül az itt található tengeri területet a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek közé sorolták. Ennek segítésével Guadalupe szigete a legvédettebb területekkel rendelkező tengerentúli megye.

A sziget túrázásra alkalmas, ugyanis több hegycsúccsal is rendelkezik. Itt található az aktív La Grande Soufrière vulkán is, amely a Kis-Antillák legmagasabb hegycsúcsa. Ugyanakkor a pihenésre vágyóknak sem kell lemondaniuk erről a csodaszép szigetről, ugyanis a déli part mentén végig lenyűgöző korallzátonyok és gyönyörű fehér homokos strandok találhatók.

Guadeloupe: kultúra és hagyományok 

Bár Guadeloupe összes szigetét egybevéve sem nevezhető nagy régiónak, a kulturális élete és a hagyományai mégis meghatározó szereppel bírnak mind a mai napig. Innen származott például a nagy tisztelettel övezett Saint-John Perse író, aki munkájának eredményeként 1960-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

Érzékelhető az afrikai, francia és indiai kultúrák keveredése, amely ezen a helyen új formát szült és ezáltal megszületett a zouk zene. Ezenkívül a hagyományos guadeloupe-i zene közé tartozik a biguine, a kadans, a cadence-lypso és a gwo ka is.

A guadeloupe-i kultúra másik fontos eleme az különleges öltözködés. A hagyományos guadeloupe-i viseletben szintén megjelenik a kultúrák keveredése. Főként helybéli nőkre jellemző az egyedi stílusú, hagyományos öltözet viselése, amely sok színes rétegből és szövetből áll.

Programok és élmények Guadeloupe szigetén

Guadeloupe csodálatos időjárásának, sok napsütésének és tengerparti környezetnek senki sem tud ellenállni. Ha szigeten járunk érdemes megismerkedni a helyi hagyományokkal, ugyanakkor a gasztronómiát sem szabad kihagyni! Az ottani ételekre kifejezetten jellemző, hogy intenzív, fűszeres ízeket használnak. Ezenkívül nagyon népszerűek a különböző helyben gyártott kandírozott gyümölcsök, mint az ananász vagy a bodza, amelyeket édességként fogyasztanak. 

Guadeloupe bármely szigetén is járunk, mindenképpen érdemes alaposan felfedezni a környéket. A szigetek számos olyan érintetlen természeti csodát rejtek, mint a Cascade aux Ecrevisses vízesés vagy a Soufriere vulkánMalendure szintén jó választás, ugyanis innen számos vízi túra indul. Ezenkívül nem érdemes kihagyni a helyi állatkertet és a botanikus kertet sem.

Ha elfáradtunk a felfedezésben, kipihenhetjük a kalandokat a szigeteken található luxusszállodák egyikében. A teljes nyugalomról és kényelemről a modern kialakítás, felszerelt szobák, különböző éttermek és spa, valamit wellness részleg gondoskodik.

A Karibi térségben igen népszerűek a több szigetet és országot bejáró körutazások. A tengerjáró hajók segítségével eljuthatunk Guadeloupe szigetére is, ugyanis bizonyos utak alkalmával a hajó kiköt a Pointe-à-Pitre terminálon is.