Egyiptom számos felfedezni való kincset rejt magában. Az ország nemcsak régre visszanyúló történelme miatt érdekes, hanem a fantasztikus építészete, természet csodái és kulturális öröksége miatt is megér egy látogatást. Kairó nyüzsgő, élettel teli városa, Luxor lenyűgöző történelmi hangulata és Sarm es-Sejk pálmafákkal szegezett tengerparti része egyedülálló utazásra hív.

Miért Egyiptom?

Egyiptom vagy hivatalosan Egyiptomi Arab Köztársaság elhelyezkedését tekintve egészen különleges ország. Területének nagyobbik része Észak-Afrikában, kisebb része pedig Délnyugat-Ázsiában található.

Az ország fővárosa Kairó, amely már a középkortól kezdve kiemelkedő jelentőséggel bír. Ez a több mint húszmillió lakossal rendelkező város ugyanis az arab és az iszlám világ központja.

Az egzotikus Egyiptom, földrajzi fekvésének köszönhetően sivatagi éghajlattal, illetve egyes szubtrópusi éghajlattal rendelkezik. Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között mozog. Természetesen ez a szám nyáron gyakran magasabbra kúszik, különösen a sivatagi részeken. 

Egyiptom nemcsak egy átlagos utazást kínál. Megismerhetjük az ország több ezer éves kultúráját, felfedezhetjük a lenyűgöző építészeti kincseit, megcsodálhatjuk az ország hét UNESCO Világörökségi részét, a homokos tengerparti luxusszállodák egyikében pedig átadhatjuk magunkat a tökéletes nyugalomnak és pihenésnek.

Egy élettel teli város: Kairó

A hatalmas ország fővárosa igazi metropolisz. Egészen különleges hangulata a korok találkozásában rejlik, ahogyan az ókori piramisok és a modern új épületek látványa egymásba olvad. Az emberek sok ezer éve járnak Egyiptomba és megcsodálják a Gízai-piramisok lenyűgöző látványát. A fennsíkon található a három világhírű piramis Kheopsz (Hufu), Khephrén (Hafré) és Mükerinosz (Menkauré), ahogyan sok egyéb templom és ásatás is.

Szintán a főváros bszkesége az Egyiptomi Múzeum, amely számos jelentős ókori műtárgynak és műkincsnek ad otthont. Ha Kairóban járunk, a Khan Al Khalili is kihagyhatalan program! Ezeken a szűk, sikátoros utcákon rengeteg árus végtelen portékája megtalálható, amely igazán egyedi hangulattal párosul. Az Al Azhar Mecset szintén olyan látványosság, amelyet érdemes megtekinteni. Az épület egyedisége, hogy különböző az építészeti stílusok keverékéből áll. 

Igazi időutazás: Luxor

Luxor városában járva valóban olyan érzésünk lehet, mintha időutazásban lenne részünk. A hely egésze sugározza magából a korábbi évek történelmét, így nem meglepő, hogy a városban sétálva lépten nyomon valamilyen híres műemlékbe botlunk.

Luxor korábban, még az ókori időben Egyiptom fővárosaként működött. A várost a Nílus szeli ketté. Ha ott járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a Karnaki templomkomplexumhoz, de a Luxor Múzeumot és a mellette álló Templomot sem szabad kihagyni. Az ókori királyok és királynők birodalma ma is lenyűgöző látvány.

Kikapcsolódás luxus környezetben: Sarm es-Sejk

Sarm es-Sejk a Sínai-félsziget legnagyobb települése. Elhelyezkedésének köszönhetően tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kicsit megpihenjünk és kiélvezzük a homokos tengerpart minden előnyét.

Az ötcsillagos szállodakomplexumok nemcsak tökéletes kényelemmel, hanem sok esetben privát strandrésszel, számos aktív programmal és szórakozási lehetőséggel is várják a látogatókat. 

Az elmúlt évek fejlődésének köszönhetően ma már sok, kifejezetten turisták számára kialakított résszel találkozni, így biztosan találunk megfelelő üdülőhelyet, de éttermekből és kávézóból sem lesz hiány.