Hazai körökben évek óta az egyik legkedveltebb úti cél a portugál Azori-szigetek. Ennek oka nemcsak a sziget adta lehetőségekben, hanem az egészen egyedülálló természeti környezetben és a helyi hangulatban is keresendő. Lisszabontól mindössze 2,5 fél óra repülőútra található sziget kellemes klímája egész évben lehetővé teszi a gondtalan időtöltést.

Tudnivalók az Azori-szigetekről

Az Azori-szigetek Portugáliához tartozó szigetcsoport, amely az Atlanti-óceánon helyezkedik el, körülbelül 1500 km távolságra Lisszabontól. A hivatalos nyelv a portugál. Összesen 9 lakott szigetből áll, amelyek 3 csoportban helyezkednek el: nyugaton Corvo és Flores fekszik, középen Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira, míg keleten São Miguel, és Santa Maria található.

Ezek közül a legnagyobb sziget São Miguel, itt található a központi város Ponta Delgada is. E két helyszín a leglátogatottabb helyek közé tartozik az Azori-szigeteket tekintve. A szigetek között legkönnyebben hajóval, komppal vagy repülővel közlekedhetünk.

Lenyűgöző természeti környezet

Időjárását tekintve igen összetett, általában enyhe, óceáni, szubtrópusi éghajlatra lehet számítani. Az átlag hőmérséklet nyáron 25 °C, télen 16 °C körül mozog. Míg a keletre elhelyezkedő szigeteket a mediterrán kategóriába sorolják, addig a középső és a nyugati csoportot inkább nedves szubtrópusiba.

Az Azori-szigetek jellemzője, hogy a tengerpartok mellett viszonylag magas hegyekkel is találkozni. A vulkanikus szigetek anyaga úgynevezett óceánközépi bazalt. A legmagasabb tűzhányó Pico-szigetén emelkedik ki, ennek csúcsa Portugália legmagasabb pontja: 2351 m.

Érdekesség még, hogy a szigeteken viszonylag sok belső, kör alakú tóval találkozni. Ezek a tavak szintén az egykori vulkáni működésről árulkodnak.

A kellemes klíma miatt az egész sziget buja, zöld növényzettel borított. Ezek közül is kiemelkedő a babérlombú erdő, illetve a sok, tehenekkel teli legelő. A kellemes időjárásnak és kellő csapadékmennyiségnek köszönhetően a növények kifejezetten jól érzik magunkat ezen a különleges helyen.

Természetvédelmi szempontból jelentős helyi növényfajok például az azori mételyfű, az azori nefelejcs, az azori harangvirág, az azori fagyöngy vagy éppen az az azori jázmin. Érdekesség még, hogy itt él Európa legritkább orchideája is.

Aktív és passzív kikapcsolódás a strandon

Az Azori-szigetek egyes részein összesen körülbelül 40 strandot találni. Ezek között vegyesen akadnak homokos, kavicsos és sziklás parttal rendelkezők is.  Sao Miguel szigetán található strandok közül a legnépszerűbbek: Santa Barbara, Água de Alto és Caloura. Fürdőzésre a legalkalmasabb, ha valamikor június és október között megyünk.

A strandoláson kívül kipróbálhatunk különböző vízisportokat is, a búvárkodást és a szörföt semmiképpen ne hagyjuk ki! Ezenkívül bérelhetünk különböző járműveket is, népszerű még a kajak, kenu, csónak, vitorlás és a jetski is.

Változatos programok, életre szóló élmények

Ha néhány napot eltöltöttünk a strandon fekve, felfedeztük a víz alatti lenyűgöző állatvilágot, még akkor sem láttunk mindent. Ha az Azori-szigeteken járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni egy bálnalesre!  Az környéken élő bálnák kifejezetten nagyra nőnek, egyes példányok akár 30 méter hosszúra is megnőhetnek, sőt akadnak közöttük 150 tonnás állatok is.

Ha hosszabb időre megyünk, borúsabb napokon jó program lehet felfedezni a könyékbeli szigeteket isCorvo például gyönyörű, ez mind közül a legkisebb és a legcsendesebb is, mindössze 400-an lakják. Szintén jó választás lehet Pico is, ahová komppal lehet eljutni. A fő látványossága a 2351 méter magas Pico vulkán, de ezenkívül megcsodálhatunk 2 lávabarlangot, egy UNESCO világörökségi szőlőültetvény és 7 tavat is.