Kávé, lenyűgöző természeti környezet és boldogság – a legkönnyebben ezekkel a szavakkal jellemezhető Costa Rica. Bár az ország több szempontból sem mondható kifejezetten fejlettnek vagy gazdagnak, mégis úgy tartják, hogy az emberek itt valóban boldogok. Ez a fantasztikus ország a klasszikus látnivalók mellett sok izgalmas kalanddal csábítja az utazni vágyókat. Mi lehet Costa Rica titka és vajon meg lehet-e tapasztani ezt az önfeledt boldogságot egy utazás során?

Tudnivalók Costa Rica-ról

Costa Rica Közép-Amerikában található ország, amelynek lakói az ország fekvésének köszönhetően Karib-tengert és csendes-óceáni partvidéket is élvezhetik. Costa Rica spanyolul gazdag partot jelent. Az ország független államként működik Spanyolországtól, ám a hivatalos nyelve a spanyol.

Az időjárás egész évben kellemes, viszonylag kis hőmérsékletbeli ingadozás tapasztalható. A Csendes-óceán partvidékén a száraz évszak decembertől áprilisig, míg az esős évszak májustól novemberig tart. Ezzel szemben a keleti részen inkább egyenlítői éghajlat a jellemző, amely egész évben bőséges csapadékkal jár együtt. 

A természeti környezet nemcsak lenyűgöző, hanem páratlan is, ugyanis több mint 500 ezer egyedi növény- és állatfaj él ezen a helyen. 

Mi lehet Costa Rica titka?

Costa Rica titkát sokan próbálták már felfedni. Nem kifejezetten gazdag ország, mégis két igen jelentős címmel büszkélkedik. Egyrészt a világ legzöldebb országának választották, ami nem meglepő az időjárást és a sok csapadékot tekintve. A másik fontos elismerést a Happy Planet Index alapján kapta meg, ugyanis többször is Costa Ricát választották a világ legboldogabb országának. Costa Rica nemzeti felfogása a pura vida, azaz minden jó. Ez a helyiek egyfajta mentalitása, amely nagyjából annyit tesz: maradj mindig optimista. 

Ezen a helyen a lakosok az úgynevezett kék zónában élnek. Azokat a különleges helyeket nevezik így, ahol a várható élettartam messze meghaladja az átlagot. Vagyis az emberek egészségesebbek, ezáltal pedig tovább élnek. A világon összesen öt ilyen helyet tartanak számon, ezek közül pedig Costa Rica, egészen pontosan a Nicoya-félsziget az egyik.

Ebben a régióban a legalacsonyabb az egész világon a középkorúak halálozási aránya. Miért? Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy növényi alapú étrenden élnek és gyakran töltenek időt a természetben. A helyiek hagyományosan nagyrészt babot, tököt és kukoricát, valamint helyben termő trópusi gyümölcsöket fogyasztanak.

Costa Rica a világörökség része

Az ország területéről összesen négy helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Talamanca Természetvédelmi Terület Costa Rica és Panama közös világörökségi helyszíne. A 8000 négyzetkilométeres természetvédelmi terület legnagyobb részét trópusi esőerdő borítja. Itt a táj igen változatos, többek között megtalálható benne síkvidéki trópusi esőerdő, tölgyerdő, lápvidékek, jégkorszaki tavak, és magaslati mocsarak is. 

A lakatlan Kókusz-sziget Costa Rica partvidékétől nagyjából 500 km-re a Csendes-óceánban fekszik. A nemzeti parkká nyilvánított helyszín az egyetlen olyan sziget az óceán keleti részén, amelyet esőerdő borít. Lenyűgöző növénytakaróját a sok csapadéknak köszönheti. A sziklás, vízesésekkel borított sziget számos egyedi fajnak ad otthont. 

A Guanacaste Természetvédelmi Terület az ország északnyugati részén található térség, amely három nemzeti parkból és több védelem alá vont területből áll. 105 kilométer hosszan húzódik és magába foglal három tűzhányót, alföldeket, síkságokat és sziklás partokat is. 

Prekolumbán kőgömbök: a negyedik világörökségi helyszín Costa Rica délén részén, a Diquís-deltában elhelyezkedő régészeti helyszín. A feltárt területekről úgy tartják, hogy egykor fontos hatalmi központok voltak. A terület főként mesterséges dombokból, kövezett terekből, sírhelyekből és kőgömbökből áll.

San José és Puerto Viejo

Mi vár ránk Costa Ricán? A boldog helyieken túl fantasztikus természeti környezet. Megcsodálhatjuk a buja esőerdők különleges atmoszféráját, felfedezhetjük a szigeten élő madár- és majomfajokot és testközelből tapasztalhatjuk meg az aktív vulkánok és idilli strandok kettős hangulatát. 

Ha Costa Ricán járunk, mindenképpen érdemes az ország fővárosába, San Jose-ba ellátogatni. A hangulatos város tökéletes karibi környeztet, egész évben kellemes időjárást és jó hangulatot kínál. A fővárostól alig 200 kilométerre lévő Puerto Viejo is kötelező látnivaló. A város fekete homokos strandokkal büszkélkedik, amely a szörfösök kedvenc helye. A kicsit északabbra található Cahuita Nemzeti Park is jó választás, ha klasszikus pálmafákkal körülvett strandolási élményre és szuper búvárhelyre vágyunk.