Ciprus egy kétarcú mediterrán sziget, amelyet érdemes a pezsgő nyári hangulatban és a csendesebb téli hónapokban is megismerni. A Földközi-tenger térségének harmadik legnagyobb szigete nemcsak akkor ideális választás, ha egy kis napsütésre és tengerre vágyunk, hanem akkor is jó döntés, ha szeretnénk elvonulni a világ zaja elől és egy természetközeli helyen kikapcsolódni. 

Ciprus: a napsütés szigete

Érdekesség, hogy Ciprus Európa egyik legnaposabb szeglete, ahol egy évben napjából 340 napon süt a nap. Éppen ezért télen vagy tavasz elején is nagyon jó választás, ha meguntuk az itthoni szürke időt és vágyunk egy kis napsütésre.

Ez az úti cél azért is jó választás, hiszen viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető. Cipruson több reptér is fogad utasokat, ezek közül Larnacában található a legnagyobb, ezenkívül sok gép érkezik a nyugati oldalon lévő Páfoszra is.

Bár a téli időszakban a tenger hőmérséklete nagyjából 16-17 fokos, mégis gyakori látvány, hogy a helyiek ezt kihasználva frissülnek fel a vízben. 

Mit kell tudni Ciprusról általánosságban?

Ciprus vagy hivatalosan Ciprusi Köztársaság egy a Földközi-tenger keleti részén elhelyezkedő szigetország. Méretét tekintve Szicília és Szardínia után Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Érdekesség, hogy bár a sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik, kulturális és politikai szempontból Európa része.

Az ország fővárosa Nicosia, amely a sziget középső részén fekszik. A szigetet ketté osztja az úgynevezett Zöld Vonal, amelynek délre esőn felén főként görögök, míg az északi felén elsősorban törökök lakta területek vannak. Ennek köszönhetően a hivatalos nyelv a görög és a török, ugyanakkor a sziget turisztikai szerepe miatt az angol is széles körben elterjedt. 

A sziget élővilágát tekintve igen változatos. Cipruson a mediterrán éghajlatnak köszönhetően egyaránt megtalálható az olajfa és a feketefenyő erdő is. A sziget egyik különlegessége a Larnakai- és Akrotiri-sóstónál telelő flamingók. A nyugodt természeti környezetet biztosítja az összesen nyolc nemzeti park és rezervátum, amely szinte a sziget teljes területén jelen van.

Ez vár rád Cipruson!

Ciprus tökéletes választás azok számára, akik szeretnék egy természetközeli helyen eltölteni a nyaralásukat (vagy telelésüket). A sziget számtalan változatos programra ad lehetőséget. Felfedezhetjük a tengeri barlangok csodálatos világát, a túraösvényeket követve feljuthatunk a sziget legtetejére, megismerhetjük az ókori történelmi városrészek alakulásának történetét és feltöltődhetünk a napsütés melegével és a tenger csodás látványával. 

Ha cipruson járunk, mindenképpen érdemes meglátogatni a nagyobb városokat. Ilyen a főváros Nicosia, amely jelenleg a világ egyetlen ketté osztott fővárosa. A városlátogatásra nemcsak a hangulat, hanem a két oldal közötti különbség megtapasztalása miatt is érdemes sort keríteni. A görög és a török lakta rész nagyon eltérő. Míg előbbi oldal sétálóutcákkal, éttermekkel és boltokkal teli, addig utóbbira inkább a piaci hangulat jellemző. Itt egyébként több mecset is megtalálható, ezek közül az egyik legszebb a Selimiye Camii.

Cipruson járva szintén kihagyhatatlan a Cape Greco félsziget, amely egy természetvédelmi terület. Különlegessége a tengerparti barlangokban és a gyönyörű kristálytiszta tengervíz látványában rejlik. Aphrodité és a szerelem szimbóluma fontos szerepet kap a szigeten. A Kamara Tou Koraka egy boltív alakú szikla, amelyet sokan a szerelem hídjaként tartanak számon. Ezenkívül itt található Petra Tou Romiou, amely a mitológia szerint Aphrodité istennő születési helye. 

Téli időszakban szintén látványos program a több ezer jelenlévő flamingó megcsodálása, akik szintén telelés céljából érkeznek a szigetre. Míg nyáron egyértelmű program Cipruson a strandolás és a tengerpart kiélvezése, addig télen a hegyekben esély nyílik rá, hogy csússzunk néhányat. A szigeten lévő Troodos-hegységben több sípálya is kialakításra került, ahol különböző szinteknek megfelelően várják a lelkes látogatókat.