Az indonéz konyha közül kiemelkednek Bali különleges ételei, amelyek meghatározzák az ország ízvilágát. Egy tartalmas, hosszú nap után biztosan te is megéhezel majd, így érdemes tudnod, hogy mik azok a fogások, amiket mindenképp meg kell kóstolnod. Bali számos kincset rejteget, nincs ez másképp a gasztronómiájában sem, így nézzük meg, mit fogsz enni a nyaralóhelyen való tartózkodásod során.

Babi Guling, egy malac Bali különleges ételei között

Ennek a fogásnak az érdekessége, hogy malacból készül, ami azért is különleges, mert Indonézia lakosságának nagy része muzulmán. A Babi Guling forgó malacot jelent, ami az elkészítésének a módjára utal. Ezt az ételt nyílt tűzön készítik el forgatás közben, amelynek során ropogóssá sül a malac bőre. Régebben csak nagy események során találkozhattak a helyiek és a turisták ezzel a fogással, ám amióta az ország az egyik legnépszerűbb üdülőhelyszínné vált, azóta felkerült Bali különleges ételeinek sorába.

Gado Gado, az indonéz saláta

Természetesen a vegetáriánus turistákra is gondolnak az országban, így a Gado Gado is rendkívüli népszerűségnek örvend. Szerencsére a legtöbb balinéz étel kérhető vegetáriánus változatban is, azonban ezt a salátát még a húsimádók is szívesen fogyasztják majd. A fogás nem tartalmaz mást, mint tempeh-t, tofut, uborkát, babcsírát, vesebabot, valamint néha tojást tesznek a tetejére, de ez elhagyható. Az egészet egy finom, édeskés mogyorómártás teszi tökéletessé. Nem csoda, hogy helyet kapott Bali különleges ételei között!

Nasi Campur és Mie Goreng, rizs és tészta terítéken

A rizs és a tészta is rendkívül népszerű Balin, így a Nasi Campur különleges helyet foglal el a balinéz emberek szívében. Ez a fogás rizst tartalmaz, valamint különböző „köreteket”, amivel kiegészítik ezt. Ezek lehetnek tofu, tempeh, hal, vagy hús, ki mivel szeretné fogyasztani.

A Mie Goreng szinte minden balinéz étteremben megtalálható, nem csak a helyiek, de a turisták is rendkívül kedvelik finom íze miatt. Hagyományosan tojás tésztából, szójaszószból, zöldségekből és különféle húsokból készül, de természetesen ez is elérhető vegetáriánus változatban. Kevergetve, hatalmas tálban készítik, maga az asztalra kerülése is rendkívül látványos. Ez a fogás is Bali különleges ételeinek sorát erősíti!

Es Campur, a darált jégdesszert

Természetesen a desszert sem maradhat ki a sorból, ha Bali különleges ételeiről beszélünk. Az Es Campur egy darált jégdesszert, amelyet különböző feltétekkel bolondítanak meg. Leggyakrabban a fűzselét, a bazsalikommagot, az avokádót és a nata de cocot használják erre. Szinte az összes balinéz ételárusnál megtalálható, legyen szó street food kocsikról vagy népszerű éttermekről.

Megkívántad valamelyik finom fogást? Akkor irány Bali! Kérj ajánlatot kollégáinktól, akik állnak a rendelkezésedre az utazásod szervezése során!