A Karibi térség számos csodás gyöngyszemmel rendelkezik, elég csak a Dominikai Köztásaságra vagy Trinidad és Tobagora gondolni. Azonban még az itt található szigetek közül is kitűnnek a Kis-Antillák. A sokszor csak ABC-szigetekként emlegetett Aruba, Bonaire és Curaçao a világ legszebb helyszíneiként vannak számontartva. Az idilli nyugalom, a fehér homokos tengerapi részek és az itt fészkelő rózsaszín flamingók mindenki szívét elvarázsolják!

Miért pont ABC-szigetek?

Az ABC-szigetek valójában egy gyűjtőnév, amely a Kis-Antillák három legnyugatabbra található szigetét foglalja magában. Ezek a következők: Aruba, Bonaire, Curaçao. Érdekesség, hogy mindhárom sziget hivatalosan a Holland Királysághoz tartozik. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a szigetek mindegyikén megfigyelhető módon keverednek az európai és dél-amerikai hatások, amelyek főként az építészetben és hangulatban érhetőek tetten.

ABC-szigetek: Aruba

Az ABC-szigetek közül az első, azaz Aruba tekinthető turisztikai szempontból a legfejlettebbnek. Ezen a helyen klasszikus karibi hangulat, rengeteg étterem és bár, valami mesés tengerpartok várják a látgatókat. A szigetekre nagyon sok látogató Amerikából érkezik, főként a közvetlen repülőjáratok miatt. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a sziget számos luxus hotelnek ad otthont, ahol tökéletes kényelemben élvezhetjük a nyaralást. A sziget déli és nyugati részén fehér homokos strandok húzódnak, amelyek jól védettek az erős óceáni áramlatoktól.

Aruba fővárosa Oranjestand, amely egy nagyon hangulatos, tipikus karibi stílusú város. A holland hatás itt is érződik, ugyanis a város Amszterdamhoz hasonlóan sok színes háznak ad otthont.

A sziget éghajlata meglehetősen száraz, éppen ezért itt jóval kevésbé találkozni a karibi-térségben megszokott buja, zöld növényzettel. Arubán főként a kaktuszok és örökzöldek a jellemzőek, de a címerben található orvosi aloé is népszerű növény.

Aruba szigetén biztosan nem fogunk unatkozni, ugyanis számos izgalmas program vár ránk! Napközben kipróbálhatjuk, milyen lóháton felfedezni a sziget rejtett homokos strandjait, míg este hajóra szállva, a part mentén haladva csodálhatjuk meg a gyönyörű naplementét. Ha igazi kalandra vágyunk egy vitorlás fedélzetén élvezhetjük a karibi napsütést, majd a víz alá merülve, búvárkodás közben felfedezhetjük a tenger természetes élővilágának szépségét.

ABC-szigetek: Bonaire

Bonaire szigete a Karib-tenger déli részén helyezkedik el. A sziget Aruba és Curaçao mellett az ABC-szigetek tagja. Bonaire szigetéhez tartozik egy kis lakatlan sziget, amelynek neve Kis-Bonaire.

A sziget természeti környezte egészen lenyűgöző. Az északi része inkább hegyvidék, bár a legmagasabb csúcsa 240 méter, addig a déli csücske majdnem teljesen lapos és alig emelkedik ki a tengerszint felett. Bonaire meleg és száraz éghajlatú sziget, ahol az óceán hőmérséklete egész évben átlagosan 26 és 30 °C között mozog.

Bonaire ideális helyszín, ha pihenésre és kikapcsolódásra vágyunk. A sziget tökéletes választás a sportok szerelemeseinek. Népszerű a búvárkodás, sokan úgy tartják, hogy ez a világ egyik legjobb búvár célpontja. Emellett itt található Lac Bay, amely a világ minden tájáról vonzza a szörfösöket.

Bonaire egyik fő látványossága az itt fészkelő flamingók. Érdekesség, hogy a karibi flamingó az összes flamingófaj közül a legszínesebb példány.

ABC-szigetek: Curaçao

Az ABC-szigetek harmadik, egyben a legnagyobb és legnépesebb tagja Curaçao. Ez a sziget is valójában két tagból áll, ugyanis a Kis-Curaçao elnevezésű lakatlan szigetet is magában foglalja. Bár Kis-Curaçao nem lakott terület, szervezett túra során megcsodálhatjuk ezt a valódi, érintetlen természeti kincset.

Curaçao ideális választás nyugodt, tengerparti nyaralásra. Az északi part inkább sziklás és erős tengeráramlatok jellemzik. Ugyanakkor a déli partszakasz mentén a víz nyugodt, homokos öblökkel és pálmafákkal szegezett strandok várnak, amelyek érthető módon kedvelt turistacélpontok. Ezek közül is a legismertebb a Cas Abao fehér homokos strandja, amely kristálytiszta vizet, hullámzó pálmafákat és sok árnyékos védett helyet is kínál. A Playa Kenepa szintén népszerű helyszín. A gyönyörű strand ideális fürdésre, napozásra és búvárkodásra is. A sziget legtöbb strandja tökéletesen felszerelt, öltözőkkel, éttermekkel és bárokkal várják a látogatókat. 

A sziget fővárosa Willemstad, amely egy kikötő köré épült, nagyon hangulatos város. Willemstad történelmi szempontból is érdekes, olyannyira, hogy az UNESCO világörökség listáján is szerepel. Curaçao kulturális szempontból is megér egy látogatást, a fővárosban több múzeum és történelmi épület is megtalálható.

Az ABC-szigetek ezen tagja több kikötővel is rendelkezik, amelyek alkalmasak magánjachtok, óceánjárók és teherhajók fogadására is. Ha egy utazás alkalmával több szigetet is szeretnénk felfedezni, bátran választhatjuk a körutazást is!