Az amerikai Route 66, azaz a 66-os út a világ egyik leghíresebb országútja. Az USA-t átszelő, összesen 3940 km hosszú szakasz izgalmas utazásra hívja a kalandorokat és élménykeresőket! A Szelíd motorosok című film ikonikus helyszíne bárkit képes visszarepíteni az időben, amely során az utazók átadhatják magukat a szabadság okozta egyedülálló amerikai életérzésnek. Az emléktúra során többek között megcsodálhatjuk a Grand Canyon varázslatos csúcsait és elmerülhetünk a Cadillac autók világában is. 

Mit érdemes tudni a 66-os útról?

A 66-os út nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon a leghíresebb országút. Az út építése 1926. november 11-én kezdődött, méghozzá abból a célból, hogy a keleti és a nyugati országrészeket összekapcsolja egymással. A teljes útvonal, amely összeköti Chicago és Los Angeles városát, 11 év alatt épült meg. Az útszakasz időnként a hegyek között kanyarog, máskor pedig csak egyenesen halad a semmi közepén. 

Az USA-ban nem ritka, hogy egy utat valamilyen híres emberről neveznek el. Nincs ez másként ez esetben sem, a 66-os út ugyanis Will Rogers humorista után kapta a nevét. Korábban az út közlekedés szempontjából nagy jelentőséggel bír, mára pedig leginkább lelkes turisták keresik fel a majdnem 4000 kilométeres, híres országutat.

Kinek ajánlott a 66-os út felfedezése?

Az USA rengeteg hangulatos városnak ad otthont, amelyek nemcsak különleges programokat, hanem életre szóló kalandokat is tartogatnak az odalátogatók számára. Az út megtétele nem egy hétköznapi nyaralás, sokkal inkább egy izgalmas popkulturális felfedezés, amelyet a rock and roll életérzése fűszerez. A 66-os út kalandjaihoz kíváncsiság és elhivatottság szükséges. Ez nem egy egyszerű kirándulás, hanem egy időutazás, ahol az izgalmas élmények és a végtelen szabadság találkozik. Ez pedig egyet jelent: életre szóló emlékeket!

A program azoknak is ajánlott, akik szeretik az izgalmas kihívásokat és szívesen megismernék az USA ezen részét. A nyaralás alatt a látogatók megtapasztalhatják a 66-os út lenyűgöző hangulatát és végig mehetnek azokon a részeken, ahol már sok ezer ember járt. 

A 3943 kilométeres út rengeteg települést és várost érint Chicago-tól kezdve, St. Louis-on át egészen Santa Monicaig. A 66-os túra során nem egy-egy konkrét látnivaló nyújtja az izgalmakat. A kaland az indusától a hazaérkezésig tart, miközben természetesen érdekes helyszínek, ikonikus programok és gyönyörű oldtimer autók is várnak! 

A legjobb programok a 66-os út mentén

A 66-os út bejárása nemcsak az ikonikus úton való végig haladás miatt különleges élmény. Az élménytúra számos autentikus várost és érdekes látnivalót kínál, amelyek igazán különlegesség teszik az utazást!

66-os túra: Amarillo városa

Az egyik legfontosabb megálló Amarillo városa is, amely többek között otthont ad a Texas Route 66 Fesztiválnak is. A fesztivál programjai között szerepelnek klasszikus autóbemutatók, buszos túrák, felvonulások és zenei produkciók is. 

Ezenkívül Amarillo városában híres színházak és többféle múzeum megtalálható, valamint egyéb művészeti bemutatók is fontos szerepet kapnak. 

Cadillac Ranch a 66-os ikonikus látnivalója !

Ha már Amarillo, akkor nem szabad kihagyni a világszerte híres Cadillac Ranch-ot sem! A Cadillac Ranch egy nyilvános művészeti installáció, amelyet 1974-ben hoztak létre. Az alkotók között szerepel Chip Lord, Hudson Marquez és Doug Michels, akik az Ant Farm művészeti csoport tagjai voltak.

Az installáció összesen tíz Cadillac-ből áll és látványra igen különleges hangulatot kelt. Az autókat ugyanis orral a földbe temették és különböző színekben pompáznak.

66-os út és a Bill’s Backyard autó kiállítás 

A Bill’s Backyard autó kiállítás világszerte híres és rengeteg autórajongót vonz. A kiállításon több mint 100 típus megtalálható 1912-től egészen 2012-ig. A szinte kizárólag amerikai klasszikusoknak otthont adó helyszínen olyan modellekkel találkozni, mint a Cadillac, Chevrolet, Ford, de megcsodálhatunk Lincoln Continental, Mercury, Dodge Power Wagon, Willys Army Jeep-et is.

A múzeumban járva visszarepülhetünk az időben és átélhetjük a klasszikus autók okozta elképesztő életérzést. Az autók idő és márka szerint különböző kategóriákra bontva tekinthetőek meg. Az itt kiállított autók nem csupán egyszerű járművek, hanem emlékeket és kalandokat őrző autók, amelyeknek az utazás során mi is a részesei lehetünk.

Egy kis Mexikó a 66-os úton: Santa Fe városa

Santa Fe Új-Mexikó tagállamának fővárosa. A 66-os út során már csak azért is megállni Santa Fe városában, mert olyan egyedülálló hangulattal rendelkezik, amelyet az utazás során máshol nem tapasztalhatunk meg. A kívülről sárga színű, lapos tetejű házak között sétálva valóban úgy érezhetjük, mintha Mexikóban járnánk. 

Santa Fe jelentős művészeti központ: több múzeum is megtalálható a városban, valamit számos zenei fesztivált is rendeznek itt.

Ikonikus feliratok a 66-os út mentén

A 66-os út egyik érdekessége az út mentén található, rövid mottókat és frappáns biztatásokat tartalmazó táblák. Mondhatni, hogy a Burma-Shave táblák Amerika szimbólumává váltak, amelyek képesek voltak megvigasztalni az otthonokól távol tartózkodó utazókat.

Az illinoisi állambeli Towanda városa a Route 66 örökségének tiszteletben tartása részeként igazi Burma-Shave gyűjteménnyel büszkélkedik. A Towanda Route 66 Parkway-nél a látogatók megismerkedhetnek a Mother Road nyüzsgő történetével és a szövegek, valamint képek segítségével visszarepülhetnek a múlt ezen részébe.