Kellemes hőmérséklet, festői szépségű tengerpart és lenyűgöző természeti környezet – ez vár ránk Zanzibáron. Nem véletlen, hogy a szigetcsoport olyan közkedvelt úticél, titka azonban nemcsak ebben a hármasban rejlik. A szigeteken uralkodó hangulatot nehéz szavakkal leírni, aki járt már ott, az tudja, hogy ez egy életre szóló élmény. Ha azonban Zanzibárra utazunk a tökéletes nyaraláshoz nemcsak a saját szempontjainkat, hanem a természet adottságait is érdemes figyelembe venni.

Zanzibár gyorstalpaló

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport, amely Afrika keleti partjainál található. Bár sokan nem tudják, két nagyobb és több kisebb szigetből áll, ezek közül Unguja és Pemba a kiemelkedőek. Székhelye és egyben legnagyobb városa Zanzibár City. 

A sziget időjárás szempontjából szerencsés elhelyezkedésű, éghajlata trópusi, vagyis gyakorlatilag egész évben süt a nap. Az átlaghőmérséklet télen is többnyire 25 fok fölött van, így bármikor tökéletes választás, ha egy kis melegre vágyunk.

Ha Zanzibár, akkor strandolás!

Ha Zanzibár szóba kerül, szinte mindenkinek a fehér homokos strandok és a kéklő víz jut eszébe. Nem véletlenül, ugyanis legnagyobb örömünkre a legtöbb részen szabadstrand működik. Ezalól csak néhány kivétel van, leginkább az egyes szállodák előtti zárt strandok. Ha nem az adott szálloda vendégei vagyunk, akkor ezek nem látogathatók, vagy ezekért fizetni kell, ha itt szeretnénk pihenni, vagy napágyat bérelni. Az Indiai-óceán türkiz és sötétkék vize fürdésre tökéletesen alkalmas, de a búvárkodást és szörfözést sem szabad kihagyni a programok közül! 

Az út tervezése során joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi alapján válasszuk ki a számunkra megfelelő óceánparti szakaszt. Nos, ez leginkább attól függ, ki milyen milyen nyaralást részesít előnyben, ugyanis a sziget egyes partjai különböznek egymástól.

Ár-apály jelenség

Ha Zanzibáron vagyunk a partszakasz választás során nemcsak a saját szempontjainkat érdemes figyelembe venni, hanem a természet erejét is. Ilyen az ár-apály jelenség is, amire ha nem készülünk fel, könnyen meglepetés érhet bennünket.

Mit is takar ez pontosan? Míg a délelőtt folyamán a türkizkék vízben élvezzük a pihenést és felfedezzük a víz alatt élővilágot, délutánra úgy tűnhet, mintha valaki direkt elvinné tőlünk az óceánt. Dagály esetén könnyen lehet, hogy akár 2 km-rel is visszahúzódik a víz és jóval többet kell sétálunk, ha szeretnénk csobbanni egyet.

Az extrém apály-dagály jelenség gyakorlatilag a sziget minden pontján jól érzékelhető. Ilyen gyöngyszem például Nakupenda szigete, ahová csupán apály idején lehet eljutni, ugyanis dagálykor a tengervíz teljesen elfedi. Ha szeretnénk megcsodálni ezt az érintetlen környezetet, a legtöbb szálloda szervez ide külön túrákat.

Eltérő strandok, eltérő igények

Zanzibár tökéletes helyszín, ha kikapcsolódásra vágyunk. A szigeten sok különböző strand található, így mindenki könnyedén megtalálhatja a neki leginkább tetszőt. 

Egy csendes, de nagyon hangulatos halászfalu Nungwi, ami lenyűgöző korall-lagúnákkal büszkélkedik. Ennek a helynek nagy előnye, hogy itt csak minimálisan érzékelhető az árapály-jelenség. Gyönyörű környezetre, sekély vízre és homokos partra lehet számítani.

Zanzibár keleti részén található strandok látványra mind egészen lenyűgözőek. Itt található többek között a híres Matemwe strand is, amely a búvárok kedvenc helye. Jellemző rá, hogy kissé elhagyatott, pontosan emiatt sikerült megőriznie a természet adta szépségét.

A keleti partokon fekvő strandok különlegességét az adja, hogy apály idején az Indiai-óceán vize 1-2 kilométerrel húzódik vissza a parttól. Ez tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy az amúgy víz alatt lévő tengeri sünöket és csillagokat megcsodálhassuk.