A kalandvitorlázás, jachtos utazás segítségével a világ szinte bármely úti célja elérhetővé válik számunkra. Ennek azonban ára van, hiszen a legénység, az étkezés és az utazás üzemanyagának összes költségét nekünk kell fedezni. Éppen ezért jobban járunk, ha saját jachttal rendelkezünk, persze csak akkor, ha vezetni is tudjuk.

A saját jacht előnyei

Ha saját hajóval rendelkezünk, sokkal egyszerűbb dolgunk van. Egész évben rendelkezésünkre áll, így bármikor elutazhatunk a kedvenc helyünkre egy kis kikapcsolódásra. Nincs szükség arra, hogy utazási irodán keresztül kelljen foglalunk, hiszen a jacht a kikötőben áll és csakis ránk vár.

A hajó egyéb anyagi előnyökkel is együtt jár, ami szintén hasznos lehet a számunkra. Abban az időszakban, amíg mi nem tudjuk használni, bizonyos bérleti díj ellenében kiadhatjuk olyanok számára, akik szívesen mennének vitorlás nyaralásra. Így nem kell attól tartanunk, hogy a hajó feleslegesen áll a kikötőben, és ennek segítségével plusz bevételre is szert tehetünk.  

Jacht adta lehetőségek

A jacht ideális lehetőség azok számára is, akik a fedélzeten szeretnének üzleti tevékenységet folytatni. Miután bejegyzésre kerül a hajó, bizonyos összeg levonhatóvá válik az adóból.

A saját jacht másik pénzügyi előnye, hogy tekinthetünk rá egyfajta második otthonként is. Egy biztos hely, amely felszerelt konyhával, tetővel a fejünk felett és egészen különleges környezettel állandóan rendelkezésünkre áll.

Ha nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egyedül vásároljunk jachtot, mégis szeretnénk a korábban felsorolt előnyökkel élni, akkor a megosztott hajótulajdon tökéletes megoldás lehet számunkra. Ez azt jelenti, hogy az év csak egy bizonyos időszakára mienk a hajó, amikor kedvünkre utazhatunk és felfedezhetjük vele a világot.

A legjobb ebben az, hogy egy csoport nemcsak a tulajdoni jogot osztja meg egymást közt, hanem az olyan költségeket is, mint a karbantartás, a biztosítás, a felszerelés, az üzemanyag és a javítások.

Mindez azonban csak a szükséges jogosítvány és engedélyek megszerzése után lehetséges. Aki ezt megszerzi, tisztában van vele, hogyan kell közlekedni, használni a felszereléseket, például a térképeket, az iránytűt és a fedélzeten található GPS-t.

Vár ránk a hajóklub!

A másik lehetőség, ha időnként hajóval szeretnénk utazni, hogy csatlakozunk egy hajóklubhoz. A hajótulajdon megosztással ellentétben ebben az esetben nincsen hivatalos tulajdoni jogunk. Tagként azonban bármikor jogosulttá válunk akár több előzetes foglalásra, valamint hozzáférésre motorcsónakokhoz, illetve maximum 30 láb hosszúságú vitorlásokhoz is. Ennek előnye, hogy a hajóval járó költségeket a klub állja.

Számtalan hajóklub létezik, nem lesz nehéz dolog találni egyet. Egyes helyeken csónakórákat is kínálnak az érdeklődők számára, legyen szó akár kikapcsolódásról vagy sportolásról.

A kalandos vitorlás vakáció akkor az igazi, ha saját jacht vár ránk a kikötőben. Hiszen így csak annyi a teendő, hogy felszállunk és elvitorlázunk a naplemente felé.