Az utazások varázslatos lehetőséget adnak arra, hogy új, felfedezésre váró helyszíneket találjunk a világ különböző rejtett szegleteiben. Ezek közé sorolható az egzotikus Madagaszkár is. A sziget sivatagi tájakat, vad dzsungeleket és egészen különleges élővilágot tartogat. Madagaszkár szigete igazi kincsesláda, ahol az érintetlen természeti környezet mellett, varázslatos kulturális élmények és fantasztikus tengerparti részek várják a látogatókat.

Madagaszkár: érdekességek és tudnivalók

Madagaszkár az Indiai-óceánban található szigetország, amely Afrika délkeleti partjánál fekszik. Területét tekintve ez a világ negyedik legnagyobb szigete, amelyhez hivatalosan több kisebb sziget is tartozik.

Az ország trópusi éghajlattal rendelkezik, így az országban két évszak van: egyik kifejezetten forró és esős, amely nagyjából novembertől áprilisig tart. A másikra, amely az év többi észében uralkodik, főként hűvösebb, szárazabb időjárás a jellemző. Ám az átlaghőmérséklet a tengerparton így is 20 és 35 Celsius fok között mozog.

Ha Madagaszkárra szeretnénk utazni Budapestről, átszállással tudunk menni. A járatok Madagaszkár fővárosába, Antananarivoba érkeznek. Fontos tudnivaló, hogy a beutazáshoz a magyar állampolgárok részére vízum szükséges.

Az elmúlt években egyre nőtt a sziget iránti érdeklődés, ám még így sem kell hatalmas turistatömegre számítani. Ugyanakkor ennek köszönhetően egyre több magas minőségű, luxust környeztet biztosító szálláshely áll rendelkezésre ezen a területen.

Madagaszkár lenyűgöző élővilága

Madagaszkár legnagyobb vonzereje a lenyűgöző természeti környezetben rejlik. A sziget varázslatos módon különböző tájaknak és egészen eltérő növény- és állatvilágnak is helyet biztosít. Az egzotikus helyszínen található körülbelül 10 000 növényfaj csak itt található meg a világon. Emellett számos őshonos állat él itt, többek között a véznaujjú maki is.

Az egyik leghíresebb helyszín a Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület, amely 1990. óta a természeti világörökség része. 2007-ben létrehoztak egy hatalmas nemzeti parkot, amelynek a neve Atsinanana. Ez összesen hat nemzeti parkot (Marojejy, Masoala, Ranomafana, Zahamena, Andohahela, Andringitra) foglal magában, amelyek szintén a világörökség részei. 

Ezen a helyen járva érdemes minél több módon megtapasztalni a helyi és sok szempontból egyedülálló természeti környeztet. Sok helyen érintetlen parkok, lenyűgöző növények és egyedi állatfajok várnak, amikkel sehol máshol nem találkozni a világon. 

Az utazás során nem szabad kihagyni a Ambomihanga Király dombját sem, amely a madagaszkári emberek legszentebb helye. A történelmi falu az UNESCO kulturális örökségének része. 

Mit csináljunk Madagaszkáron?

A sziget ideális választás azok számára, akik szeretik a szokatlan helyszíneket, izgalmas kalandokat és egyedi emlékeket. Az ország olyan különlegességekkel csábít, amelyet sehol máshol nem lehet átélni a világon. Ugyanakkor Madagaszkár akkor is jó választás, ha gyönyörű tengerparti környezetre és feltöltődésre vágyunk.

Természetesen a szigetország egyedülálló természeti környezetéből adódóan a legtöbb program a különleges növény- és állatvilág megismerésére és felfedezésére irányul. Ám ez sem unalmas módon, hiszen olyan izgalmas kalandok várnak a látogatókra, mint például a helyi majmok megfigyelése és etetése, ugyanis a szigeten több mint 1000 különböző fajt tartanak számon.

Ahogy olvashattuk, Madagaszkár több nemzeti parknak is otthont ad. A különleges sziklaalakzatokkal, egyedülálló növényvilággal és lenyűgöző vízesésekkel tarkított buja környezet ideális választás egy kalandos utazás során. 

Akik igazi filmbeillő tengerparti nyaralásra vágynak, Madagaszkár nem fog csalódást okozni. Sainte-Marie paradicsomi szigete tökéletes választás, hiszen azúrkék víz, fehér homokos strandok és buja növényzet fogadja a látogatókat. Az aktív nyaralást kedvelők pedig búvárkodhatnak és bálnalesre is ellátogathatnak.

Apró sziget, paradicsomi helyszín, lenyűgöző élmények? Ez Nosy Sakatia, amelyet sokan csak az orchideák szigeteként emlegetnek. A hely amellett, hogy páratlan látványt nyújt, számos vanília, tea és kávéültetvénynek is otthont ad, amelyeket mindenképpen érdemes felfedezni az utazás során.