Szeretnél kiszakadni a hétköznapi rohanásból? Csendes, békés, pihentető nyaralásra vágysz? Imádod a spanyol hangulatot, de elkerülnéd a nyüzsgő tömeget? Akkor rád vár a napsütéssel teli Formentera szigete! A Baleár-szigetek legkisebb tagja a nyugalom, a feltöltődés és a természet harmóniájának tökéletes hármasát kínálja. Ugyanakkor a sziget, az egészen lenyűgöző, érintetlen tengerparti részeken túl, hangulatos falvakkal, izgalmas kalandokkal és pezsgő helyi élettel várja a látogatókat.

A legkisebb Baleár: Formentera 

Formentera a Baleár-szigetek legkisebb tagja, amely Ibizával együtt a Pityúzok szigetcsoportot alkotja. A sziget alapterülete nem túl nagy, mindössze 19 km hosszú. Saját reptérrel nem rendelkezik, Ibizáról érhető el komppal vagy külön hajóval. A sziget központi települése: Sant Francesc Xavier, ahová az ibizai komp is érkezik.

Ennek köszönhető, hogy Formentera szigete maga a tökéletes nyugalom. Csendes falvak, érintetlen természeti környzet és rejtett tengerparti részek várnak a pihenésre vágyó látogatókra. 

A sziget Spanyolországhoz tartozik, így a hivatalos nyelv a katalán és a spanyol, ám sokan beszélik az olaszt és a franciát is. 

Mivel Formentera Ibizáról közelíthető meg, ezért, ha ott járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni erre a szigetre is. Ugyanakkor a két sziget között bőven találni különbséget. Míg Ibiza a fiatalok kedvelt bulizóhelye sok szórakozóhellyel, addig Formentera sokkal nyugodtabb és csendesebb helyszíneket kínál a pihenni vágyók számára. 

Formentera, a gyönyörű strandok szigete

Formentera szigetére látogatni elsősorban az varázslatosan szép természeti környezet megcsodálása miatt érdemes. A szigetnek összesen 69 kilométer hosszú partszakasza van, néhány nagyobb, népszerű és több kisebb, érintetlen stranddal is büszkélkedik. Egy látogatás alkalmával a szigeten található lenyűgöző szépségű strandok közül többet is érdemes felfedezni! 

Az egyik leghíresebb itteni partszakasz a Playa de Ses Illetes, amelyet többször is Európa legszebb strandjának szavazták meg. Nem véletlenül, ugyanis ez a hosszú, félszigetszerűen elnyúló parti részen gyönyörű türkizkék színű víz vár. A Playa de Es Pujols az egyik legnépszerűbb strand Formentera szigetén. Ezen a szakaszon általában többen vannak, nem is csoda, hiszen a homokos partnak és a kristálytiszta víznek neház ellenállni

Szintén igen közkedvelt part a Playa de Llevant is, amely főként finom, fehér homokjáról, csillogó kék vizéről és a buja, természetes szépségéről vált ismertté. Formentera szigetén járva a Playa Es Arenals elnevezésű strandot is megéri felkeresni! A sekély vizű, finomhomokos partszakasz ideális helyszín pihenésre, fürdésre és napozásra is. A Caló Des Mort kevésbé népszerű, ám annál szebb! Míg a korábbi strandokon kávézók, éttermek és boltok is várják a látogatókat, addig a Caló Des Mort partszakasza valóban maga a tökéletes érintetlenség. 

Mit tartogat még Formentera szigete?

Természtesen maga a sziget gyönyörű látvány, azonban jóval több puszta strandok összeségénél. Ha úgy döntünk, hogy Ibizáról ellátogatunk Formentera szigetére, a strandolás mellett érdemes néhány egyéb programot is beiktatni! 

Mivel a sziget szinte soha nem zsúfolt, így aki szeretne egy kicsit elszakadni a hétköznapi életből, annak tökéletes választás! A lelassulást érdemes a Cala Saona parton kezdeni, amely egy nagyon kellemes szakasz, ahová a strandoláson túl már csak a lenyűgöző panorámáért is megéri ellátogatni.

A teljes nyugalomra vágyik, annak ajánlott a Playa des Illetes parti rész, itt ugyanis teljes béke honol szinte egész nap. 

A sziget nyugati részén található egy csodaszép világítótorony, Faro de La Mola, amely már önmagában megéri az utazást. 

A pihenés mellett termesztésen az aktivitást kedvelők sem unatkoznak Formentera szigetén! Mivel a víz szinte mindenhol gyönyörűen tiszta, így szuper sznorkelezős helyekre lehet bukkanni! A napozáson és fürdésen túl mindenképpen megéri a gazdag víz alatti világot is felfedezni! 

A sziget viszonylag sík terep, így bizonyos részeit könnyedén bejárhatjuk bicikli vagy moped segítségével is. Ha több napot töltünk Formentera szigetén, mindenképp megéri rejtett helyeket keresni, ahol felfedezhetjük a barlangok belső világát is, például szervezett hajótúra keretein belül.

Aki pedig szívesen megtapasztalja a helyi hangulatot, annak ajánlott ellátogatni a piacra, ahol nemcsak szuvenírek, hanem finom falatok is várnak.