Az utazást kedvelők és a világot felfedezni vágyók biztosan találkoztak azzal, hogy egy épület vagy helyszín hivatalosan a Világörökség részévé válik. Ezekből az egészen különleges kulturális, természeti helyekből ma már több mint 1000 szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Bakancslisták készülnek ez alapján, ahol az utazók azt a célt tűzik ki, hogy meglátogatják az összes ilyen lenyűgöző helyet. Következzen most nyolc egészen különleges, egymástól eltérő, mégis elképesztő szeglete a világnak.

UNESCO Világörökség

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) keretein belül működő Világörökségi Bizottság dönt arról, hogy a világon mely helyek vagy területek kerülnek fel a világörökség listájára. A világörökségi helyszínek általában kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek. A program elsődleges célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme. Azok államok, amelyek hivatalosan részei a szövetségnek vállalják, hogy az adott ország területén fekvő világörökségi helyszíneket óvják és törekednek arra, hogy megőrizzék a későbbi generációk számára is.

Ahhoz, hogy valami hivatalosan is a világörökség része lehessen, meg kell felelni bizonyos kritériumoknak. Ez lehet például, hogy az adott helyszín az emberiség kultúrájának fontos állomása vagy éppen tradicionális településtípus, illetve valamilyen módon egyetemes értéket képvisel. A lista minden évben bővül, jelenleg már több mint 1000 világörökségi helyszín van világszerte. 

Pamukkale, Törökország

Pamukkale, jelentése törökül „pamutvár”. A délnyugat-törökországi Denizli tartományban található terület elsősorban a termálvízből visszamaradt ásványairól híres. Az egymásra épülő kis tavakon keresztül lefolyó gyógyvízből kicsapódó kristályok egy behavazott heggyé varázsolják át a területet. A lenyűgöző panorámás kilátással rendelkező a Pamukkale-t 1988-ban vették fel az UNESCO Világörökségi listájára.

Akropolisz, Görögország

Az Akropolisz Görögország szimbóluma, az európai civilizáció és demokrácia jelképe. Az 150 méter magas mészkősziklát már i.e. 5. században elkezdték fellegvárrá alakítani. Az Akropolisz legmagasabb pontján a Parthenon áll. Ez a templomot Pallasz Athéné tiszteletére építettek meg. Ezenkívül olyan jelentős emlékek találhatóak itt, mint Zeusz temploma, a Propüleion, az Erekhtheion vagy Niké temploma. Az Akropolisz hivatalosan 1986 óta az UNESCO Világörökség része.

Tongariro Nemzeti Park, Új-Zéland

Az Új-Zéland északi részán található Tongariro Nemzeti Park az ország egyik legfontosabb természeti területe. A park közel 800 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el, különlegessége pedig a három hegységégben és a helyi maori törzs hagyományaiban rejlik. A világ mindössze 28 olyan területének egyike, amely az UNESCO világörökségi listájára felkerült kulturális és természeti jelentősége miatt. 

Petra, Jordánia

Jordánia sziklahasadékokkal övezett kanyargós völgyében található az a sziklába vájt titokzatos város, amely Petra néven vált igazán ismertté. Történészek úgy vélik, hogy a sivatag sziklái között megbúvó karavánközpont egy ősi arab törzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. Petra 1985 óta az UNESCO Világörökség része, mindemellett pedig a világ hét új csodájának egyike.

Wulingyuan Nemzeti Park, Kína

Wulingyuan Kína középső részén, Pekingtől 1500 kilométerre helyezkedik el. Ez Kína első nemzeti parkja, ahol 3000 darab, többszáz méter magas mészkőhegy található. A hegyek teteje gyakran már felhőbe burkolózik, ezért a hely különösen misztikus, földöntúli hatást kelt. A Wulingyuan Nemzeti Park egyedülálló atmoszférája miatt 1992-ben lett az UNESCO Világörökség tagja. 

Chichén Itzá, Mexikó

 A maja-tolték romváros Közép-Amerikában, egészen pontosan Mexikóban, a Yucatán-félsziget északi részén helyezkedik el.  A félszigeten élő népek a természetes víznyelő aknákból, úgynevezett cenotékból nyerték ki a vizet, amelyek közül kettő ma is látogatható ezen a helyen. A romváros egyedülálló építészeti rom-együttese már 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és Petra városához hasonlóan szintén a világ hét új csodáinak egyike.

Gízai piramisok, Egyiptom

Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közelében helyezkedik el. Gízai piramisok szintén az világörögség részei (1979 óta). A kiemelkedő jelentőségű három nagy építmény a Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisai. Ezek keletkezése nagyjából i. e. 2600 és 2500 közöttre tehető. A gízai piramisok különlegessége a lenyűgöző méretükben rejlik, ezek közülük is kiemelkedik a Hufu, amely 138 méter magas, és 2,5 millió tonnás faragott mészkőtömbökből épült.

Machu Picchu, Peru

A Machu Picchu a világ egyik leglátogatottabb turisztikai helyszíne. Érdekesség, hogy több mint 150 épület alkotja, a templomoktól és szentélyektől kezdve egészen a fürdőkig és lakóházakig. Az inka várost az UNESCO 1983-ban választotta Világörökség részévé. A Machu Picchu világ hét új csodájának egyike.