Mitől olyan különleges Lisszabon? A portugál főváros nemcsak a jellegzetes, egyedi csempékkel díszített házak, hanem a város bármely pontjáról elérhető lélegzetelállító panoráma és fantasztikus péksütemények otthona. Ugyanakkor a portugál főváros jóval több egyszerű európai városnál. Ezen a helyen találkozik a természet szépsége, a művészet energiája és a tengerpart egyedülálló hangulata. Lisszabon izgalmas élményekkel, luxus szálláshelyekkel és felejthetetlen programokkal vár!

Mit érdemes tudni Lisszabonról?

Lisszabon Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa. Az ország nyugati részén elhelyezkedő hatalmas város közvetlenül az Atlanti-óceán partján található. Az Ibériai-félsziget nyugati részén fekvő helyszínt az óceán és a Tejo folyó teszi igazán különlegesség. Lisszabon mediterrán városnak tekinthető, ugyanis rengeteg napsütés jellemzi, így Európában ez az egyik legmelegebb főváros.

Népszerűségét többek között sokszínűségének köszönheti, a város ugyanis a kiemelkedő központ nemcsak kereskedelem vagy turizmus, hanem a divat, szórakoztatás és művészat szempontjából is. Ennek köszönhetően nem meglepő, hogy Lisszabon számos izgalmas látnivalót és érdekes élményt tartogat a látogatók számára.

Lisszabon: kultúra és hagyományok

A portugál kultúrát tekintve nagy hagyománya van a különböző zenei műfajok keveredésének. Lisszabon hagyományos zenéje a fado, amely egy kifejezetten melankolikus hangulatú zenei stílus. Jellemző rá, hogy az énekest valamilyen húros hangszeren például spanyol, illetve portugál gitáron kísérik.

Lisszabon városa kifejezetten gazdag az építészetet tekintve, az utcán sétálva szinte mindenhol román, gótikus, barokk vagy éppen modern kialakítású épületekkel találkozni. Érdekesség, hogy a ma már világszerte híres mozaik portugál járda szintén Lisszabonban született. A városban sétálva szinte mindenhol színes és izgalmas mintás csapéket látni, gyakorlatilag ez a város sajátossága, egyedi stílusjegye.

A múzeumok szerelmesei imádni fogják a portugál fővárost! Lisszabon számos egyedülálló múzeumnak, galériának és tárlatnak ad otthont. Ezek közül külön kiemelendő a National Museum of Ancient Art, ugyanis ez világszinten is az egyik legnagyobb művészeti gyűjtemény. Ezenkívül semmiképpen nem szabadni kihagyni a National Coach Museum, a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum és a Nemzeti Természettudományi Múzeum fantasztikus kínálatát sem.

Legfontosabb látnivalók Lisszabonban

Alfama negyed

Az Alfama negyed Lisszabon legrégebbi és egyben leghíresebb negyede. Itt található több kihagyhatatlan látnivaló is, de csak a város egyedülálló hangulatának megtapasztalásáért is érdemes ellátogatni ebbe a városrészbe. A katedrálison kívül az Alfama negyed ad otthont a Santa Luzia és a Miradouro da Graça kilátónak is. A negyedben sétálgatva kiélvezhetjük a romantikus utcák hangulatát és betérhetünk az itt található számos hagyományos kézműves bolt egyikébe. A negyeden keresztül halad a történelmi 28-as villamos is, amely kötelező program, ha Lisszabonban járunk! Ez a villamos azért is különösen jó választás,  hiszen gyakorlatilag az összes fontos nevezetesség mellett elhalad.

Belém negyed

Lisszabon másik fontos városrésze a Belém negyed, amely szintén több izgalmas látnivalót tartogat. Nem meglepő módon az egyik a Belém-torony, amely lenyűgöző építészeti csoda. A másik érdekesség a város ezen részén a Szent Jeromos-kolostor.  Amellett, hogy mindkét helyszín történelmi és esztétikai szempontból is izgalmas, az UNESCO által a Világörökség részeként vannak nyilvántartva.

Szent György vár

A városban járva gyakorlatilag lehetetlen nem belebotlani a Szent György várba (Castelo de São Jorge). Ez a város legmagasabb pontja, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Alfama negyedre és a Tejo folyóra. Nem meglepő módon, ez a város egyik legismertebb és legnépszerűbb látványossága.

Eduardo VII park

Bár a Portugál főváros sok épületnek és szűk utcának ad otthont, az óceán közelsége és a városban fellelhető zöld területek miatt mégis nagyon kellemes nyaralási helyszín. Az Eduardo VII park Lisszabon egyik különlegessége, ahol a remek kilátás mellett hatalmas területű, gondozott zöld környezet vár. 

Santa Justa lift

Erről a belvárosban lévő épületről kívülről senki nem mondaná meg, hogy mit is rejt valójában. A Santa Justa felvonó mára igazi látványossággá nőtte ki magát. Nem véletlenül ez a turisták egyik kedvenc helye, ugyanis az épület tetejéről varázslatos kilátás nyílik az egész városra. A 45 méter magas felvonó építésének oka eredetileg főként a város domboldalon való elhelyezkedése volt. 

Vasco de Gama híd

Vasco de Gama neve nem véletlenül annyira ismerős. A híres portugál tengerész és felfedező nevét viselő híd Európa leghosszabb hídja. Bár a híd látványa nappal is csodálatos, érdemes naplemente után is megnézni, a kivilágításnak köszönhetően ugyanis csodaszép látványt nyújt.

Imádod a portugál hangulatot? Szívesen felfedeznéd az ország összes rejtett kincsét? Akkor látogass el Madeirára!