Ha utazástervezésről van szó, könnyen lehet, hogy elsőre nem Mexikó jut eszünkbe. Pedig igen hatalmas és éppen ennek köszönhetően nagyon változatos országról van szó.

Az őskori kultúrától kezdve, lenyűgöző épületeken át a lélegzetelállító fehérhomokos partokig rengeteg kincset rejt magában Mexikó. Érdemes megtapasztani az ottani egyedülálló hangulatot, felfedezni a hagyományos mexikói gasztronómiát és kiélvezni a sokszínűség adta változatosságot.

Mexikó Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő ország, amely a legészakibb és legnyugatibb fekvésű latin-amerikai állam. 2020-ban a Föld 10. legnépesebb országa volt, több mint 130 millió lakosával.

Népszerűségét többek között az igen változatos kulturális, építészeti és természeti csodáinak köszönheti. A trópusi éghajlatú hely számos világörökségi helyszín őrzője. Mindemellett érdekes tapasztalás Mexikó szerte, ahogyan az őslakos indián és a betelepülő spanyol kultúra hatott egymásra. A hatalmas ország szerencsére bővelkedik látnivalókban, így akár kulturális programra vagy laza strandolásra vágyunk, biztosan megtaláljuk a megfelelő helyszínt hozzá. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni, ha Mexikóban járunk!

Chichen Itza

Az egyik legismertebb látnivaló Mexikóban a Chichen Itza, amely 1988 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Ez a Kr.u. 500 körül épült maja-tolték romváros a Yucatán-félsziget északi részén található.  Fő piramisa az El Castillo, magyarul a vár. Ez a város és az ott található piramisok a vallás és a kereskedelem szempontjából központi szerepet töltöttek be. Chichen Itzában a lenyűgöző piramikon túl is van látnivaló, ha ott járunk érdemes megnézni a Szent Cenotet, a Harcosok templomát és a Koponyák platformját is.

Mexikóváros

Mexikó fővárosa szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Egy hatalmas városról van szó, ahol több mint 21 millió lakos él. Már csak a lenyűgöző látvány és atmoszféra miatt is érdemes ide ellátogatni. A vulkanikus hegyekkel körülvett Mexikóváros igen modern épületekkel is rendelkezik. Az ország fővárosa révén természetesen számtalan múzeum, galéria és egyéb kulturális intézmény büszke otthona.

Puebla

A Mexikó közepén fekvő Puebla az egyik legrégebbi mexikói város, amely szintán a Világörökség része. Puebla nagy része egy vulkánokkal körbevett viszonylag sík medencében terül el, éppen ennek köszönhetően lenyűgöző kilátás nyílik a hegyekre. A virágzó művészeti és éjszakai élettel rendelkező város tökéletes példája a régi és modern korok keveredésének.

Playa Del Carmen

Sokak által ismert úti cél Playa Del Carmen. A város a Karib-tenger partján, a Maja Riviérán található. A világszerte ismert helyszín lenyűgözően szép fehérhomokos partszakaszokkal és pálmafákkal körbevett strandokkal rendelkezik.

Bár sokan nem tudják, érdekesség, hogy Playa del Carmen közelében több ökopark is megtalálható. Ezeken a helyeken többek között madármegfigyelésre vagy barlangfelfedezésre is indulhatunk, sőt tengeri teknősökkel való úszásra is van lehetőség. 

Tulum

Gyakran Mexikó Balijaként emlehetett Tumum egy igazi trópusi paradicsom, ahol fehér homokos strandok és valódi türkizkék víz vár ránk. A Yucatán-félsziget keleti partján fekvő Tulum egykor a Coba nevű maja város fő kikötőjeként szolgált. Egészen különleges élmény, hiszen a Tulumi romok a Karib-tengerre néznek. A híres strandok mellett a cenotékat sem szabad kihagyni. Ezek olyan természetes víznyelők, amelyek a dzsungelben lévő barlangokban találhatóak és egészen a fantasztikus látványuk.

Guanajuato

A Mexikó középső részén fekvő Guanajuato lenyűgöző építészetéről híres. A történelmi várost a 16. század elején alapították, és 1988-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Ma már leginkább nyaralóhelyként működik, ahol lehetőség nyílik a tökéletes kikapcsolódásra.

Guanajuato legfőbb vonzereje a világörökség részévé nyilvánított történelmi belvárosban és az alatta húzódó alagútrendszerben rejlik. Természetesen ezentúl számos érdekességet találunk, amelyeket szintén nem érdemes kihagyni. Többek között ilyen a Guanajuatói Múmiamúzeum és Guanajuatói Regionális Múzeum, valamint a Guanajuatói Miasszonyunk Bazilika és Juarez Színház is.