Bali egy gyönyörű trópusi sziget, amely a világ minden tájáról sok látogatót vonz. A lenyűgöző természeti szépséggel, fantasztikus luxus üdülőkkel és könnyen megközelíthető homokos strandokkal rendelkező Indonéz tartomány tökéletes választás, ha szeretnénk elmerülni egy másik kultúrában. Utazás előtt azonban érdemes megismerkedni néhány fontos szabállyal és tudnivalóval, hogy zökkenőmentes legyen a kikapcsolódás.

Bali szigete sokak bakanlistáján szerepel a TOP 3-ban. Az istenek szigeteként is gyakran emlegetett hely egészét átjárja a spiritualitás, amely léptem nyomon érzékelhető. Hogy hol? Többek között a hagyományos viseletekben, a pavilonokban, díszes rituálékban és az istenek tiszteletében.

Az ország szinte egész évben kellemes időjárással vár, a lakói pedig igen nyitott, barátságos és kedves emberek. Balin rengeteg a jó strand, ahol nemcsak fürödni, hanem szörfözni is lehet. Ezenkívül rengeteg lenyűgöző látnivalóval rendelkezik, amelyeket mindenképpen látni kell: vízesések, megmászható vulkánok, fantasztikus hegyi panorámák és majomerdők is várnak ránk.

1. Vízum és oltások

  • Magyar állampolgároknak útlevél, amelynek még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően.
  • Igazolni kell a teljes átoltottságot (covid-19) – ez Indonézia esetében legalább kétszeri oltást (a második oltás után 14 nap letelte) igazoló, bármely típusú oltásról angol nyelvű (magyar vagy EU-s) oltási igazolvány bemutatását jelenti.
  • Előzetes regisztráció a hivatalos applikáción keresztül.
  • Magyar állampolgárok a beutazáskor válthatják ki a vízumok (díja kb. 30 eurónak megfelelő indonéz rupia), ez legfeljebb 30 napos tartózkodást tesz lehetővé és feltétele a hazaútra szóló repülőjegy.

Az utazásra történő felkészülésnél fontos alaposan átnézni a Konzuli Szolgálat információit, amelyből az is kiderül, hogy a belépéskor tesztelhetnek, és mi történik akkor, ha pozitív lesz a covid-teszt? Jelenleg csak azoknak lehetséges az utazás Balira, akik rendelkeznek teljes átoltottsággal, de menetesülnek azok, akik állami kórház orvosa által aláírt dokumentummal igazolják, hogy valamilyen egészségügyi okból nem kaphatták meg a védőoltást.

Bizonyos úti célok esetében érdemes egyes oltásokat beadatni az egészségünk megőrzése érdekében. Bali szigetére vonatkozóan is vannak ezzel kapcsolatos ajánlások (például hastifusz, hepatitis A-B), amelyekről utazás előtt mindenképpen szükséges tájékozódni. 

Ha körutazást tervünk vagy több szigetet is szeretnénk megcsodálni, akkor az arra vonatkozó szabályokat is figyelembe kell venni. Egyes szomszédos szigeteken, mint Lombokon és Gilin a malária jelen lehet, ezért, ha tervben van az utazás, az ez elleni védőoltást is érdemes beadatni. 

2. Megfelelő viselet

Az időjárás egész évben nagyon kellemes, egészen más, Európában. Bali ezért is annyira jó választás akkor, amikor itthon téli és hideg van. Átlagban 28-30 fok van és éjszaka se nagyon csökken 23-25 fok alá a hőmérséklet. Ugyanakkor éppen ezért magas faktorszámú naptejet mindenképpen vigyünk magunkkal, valamint kalapot vagy sapkát is csomagoljunk, ami megvéd majd a tűző nap ellen.

Meleg ruhával nem érdemes készülni, fürdésre alkalmas viselettel annál inkább. Esős évszakban jól jöhet valamilyen hosszú lenge ruha is, amely nem mellesleg a szúnyogok ellen is véd.

Programtól függ, ám elsősorban kényelmes cipővel érdemes készülni. A legtöbb helyen macskaköves utcák vannak, így válasszunk olyan cipőt, amiben biztonsággal tudunk közlekedni. Természetesen a papucs és a szandál is kötelező úti társ. 

3. Közlekedés

Helyi járatok korlátozott számban vannak, így ha szeretnénk felvenni a helyiek ritmusát, érdemes inkább robogót bérelni. Ezt nagyjából minden hotelben és szálláshelyen megtehetjük. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy Balin baloldali közlekedés van, ezért ez az opció inkább magabiztos, gyakorlott sofőröknek ajánlott. Ha nem szeretnénk robogóval közlekedni, jó megoldás lehet az Uber vagy a Grab is.

+1. Ételek és italok

Balin és általánosságban Indonéziában sem ajánlott a csapvíz fogyasztása. Az ottani csapvíz alkalmas például tisztálkodásra, ugyanakkor szomjoltásra érdemes inkább palackos vizet választani, ami biztosan megbízható.

Az éttermek és reggeliző helyek általánosságban véve olcsóbbak, mint itthon és a legtöbb helyen finom, minőségi ételeket kínálnak. Gyakran esznek rizses vagy tésztás ételeket, ám a friss növények és a tengeri halak is népszerű fogásnak számítanak. Vannak kifejezetten Balira jellemző, illetve hagyományos indonéz ételek is. Mindemellett természetesen egyre több nemzetközi fogással találkozni és a szállodák is kínálnak hagyományos európai ételeket.

Kis boltokkal és üzletekkel szinte utcában találkozni, ám ezek igen csekély kínálattal rendelkezek. Ha több mindent szeretnénk venni, akkor érdemes nagyon boltba, például Pepito Marketbe menni.

Balin hatalmas élmény a helyi piacokat meglátogatni. Rengeteg különféle gyümölcs megtalálható a különböző árusok kínálatában, ahol kóstolót is kaphatunk belőlük. Szintén nem érdemes kihagyni a halpiacot sem, ami biztosan életre szóló, autentikus élmény lesz.