Aki igazi, hóval borított tájra vágyik, mindenképpen valamerre észak fele érdemes indulnia. Finnország izgalmas úti cél, ahol a modern élet és a természet tökéletes harmóniában él egymással. A megfelelő öltözet és egy nagy adag kíváncsiság mellett életre szóló élmények várnak Finnországban! A sarki fény semmihez sem fogható látványa, jobbnál jobb síparadicsomok remek kilátással és persze a misztikus Lappföld, ahol a rénszarvasok mellett találkozhatsz az igazi Mikulással is. 

Aktív kikapcsolódás Finnországban

Finnország az aktív kikapcsolódás fellegvára! A helyieket bizony hideg idő és a hó sem tartja vissza attól, hogy kimerészkedjenek a szabadba. A téli sportok, különösen a síelés rajongóinak Finnország tökéletes választás egy téli utazáshoz.

Az ország számos sípályát kínál, különösen az északi részeken. A valódi hóval borított pályák nemcsak a tapasztalt síelőket, hanem a kezdő, kíváncsi tanulókat is várják – utóbbiakat természetesen könnyebb pályákkal. Finnországban síelni élmény, nemcsak a sport, hanem a kilátás miatt is. Csodálatosan fehér táj, érintetlen természet és olyan friss levegő, amelyet máshol nem tapasztalunk.

Ha valaki nem rajong a síért, a szánkózás is remek program lehet! Ez az északi ország bizony nem viccel, ha szánkóról van szó, számos helyen találni kifejezetten erre kijelölt pályákat.

Bár kirándulni a tavasztól őszig tartó időszakban jobban ajánlott, aki szívesen csodálja a hóval borított végtelen tájat, annak Finnország nem fog csalódást okozni. Megfelelő ruházat és felszerelés mellett lenyűgöző élmény a havas hegyekben túrázni.

Finnországban is látszik a sarki fény

Az északi országok egyik hatalmas vonzereje a kissé misztikus, lenyűgöző látványt nyújtó északi fény. A sarki fény több északi országban is megcsodálható, leggyakrabban zöld, illetve lilás vöröses színben pompázik.  

A sarki fény Finnország területén több helyről is megcsodálható, így kis szerencsével az utazás során lehetőségünk nyílik saját szemünkkel megtapasztalni ezt az élményt. A téli időszakban Lappföld környékén akár hetente akár többször is megfigyelhető ez a csoda. A legjobb helyszínek a sarki fény nézéshez: Rovaniemi, Levi vagy Inari. Ám kis szerencsével akár Helsinkiből vagy Tamperéből is átélhetjük ennek a fény misztikus a látványát.

Finn szauna kultúra és pihenés 

Bár a havas táj és a hűvös idő segít, hogy téli hangulatunk legyen, bizony megvan a maga hátránya. Ebben az időszakban nagyon sokat van sötét, ritkán látni a napot és a hideg időjárás csontig tud hatolni. Nos, a finnek az évszázadok során erre is kifejlesztettek különféle megoldásokat. Az északi országban a téli hónapok során a szaunázás gyakorlatilag kötelező program. Sőt, nemcsak programként tekintek erre a tevékenységre, hanem társasági eseményként. 

Amellett, hogy ez a közösségi program jót tesz a mentális egészségnek, a szaunázásnak rengeteg pozitív hatása is van a szervezetre. Segíti a méregtelenítést, javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert is.

Ha Finnországba készülsz, a szaunázás élményéről semmiképp ne mondj le! Bár a csodálatos téli tájat bejárni izgalmas élmény, a meleg szauna vagy a szállodában található jakuzzi kényelméből nézni a havas tájat, szintén szuper program!

A mikulás otthona: a finnországi Lappföld

Hallottál már valaha Rovaniemi-ről? Bizony ám, ez finnországi Lappföld központja, ahol a rénszarvasok a helyi lakosok és itt él Jouluppuki, az igazi Mikulás. A meseszerű falucska éppen olyan, ahogyan elképzeljük: kivilágított házak, feldíszített fenyőfák és hóval borított táj. Mikulásfaluban rengeteg az érdekes látnivaló. Valódi rénszarvasszánok, igazi posta a karácsonyi kívánságoknak és üvegtetejű iglu szállások.

Ha pedig már ellátogattunk a világ egyik legészakibb pontjára, Joulupukkival való találkozást semmiképpen ne hagyjuk ki! Persze ne lepődjünk meg, ha a házában nagy a sürgés forgás, ugyanis a segítő manók egész évben fáradthatatlanul dolgoznak azon, hogy minden ajándék időben kézbesítve legyen.:)