India sok szempontból egészen különleges helyszín. Vannak, akik csak a különböző kultúrák, vallások és hagyományok országának nevezik. A hatalmas területen található India ideális úti cél, hiszen a lenyűgöző Himalájától, Goa lélegzetelállító homokos partjáig mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő részeket.  Az sokszínű indiai kultúra, az izgalmas programok és gyönyörű látnivalók, valamint a világszinten híres gasztronómia miatt már megéri ezt az úti célt választani, hogy személyesen tapasztalhassuk meg India elképesztő erejét.

Érdekességek Indiáról

India, vagy hivatalos nevén Indiai Köztársaság Dél-Ázsiában található. Sokan nem gondolnák, de ez a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa. Fővárosa Újdelhi. Érdekesség, hogy a hatalmas ország a világ 5. legnagyobb gazdaságával rendelkezik. India, elhelyezkedését tekintve páratlan, partjait délen az Indiai-óceán, nyugaton az Arab-tenger, keleten a Bengáli-öböl mossa. 

Indiában a vallásoknak és a hagyományoknak régre visszanyúló kultúrája van. Az ország két nagy világvallás, a hinduizmus és a buddhizmus is az otthona, ezenkívül pedig két másik szintén vallási irányzat, a dzsainizmus és a szikhizmus is India történelmi területeiről származik. Érdekesség, hogy ezen a területen az emberek majdnem 80%-a hindu vallású, mégis a világ harmadik legnagyobb muszlim közössége is itt található.

Mivel India hatalmas területen fekszik, így a különböző régiók éghajlatban és felszínben is eltérnek egymástól. Éppen ebből adódóan nagyon változatos és egyedi élővilággal rendelkezik. India több területe is az UNESCO világörökség része, főként a természeti értékeik miatt. Ezek közé tartozik például a Kaziranga Nemzeti Park, a Keoladeo Nemzeti Park és a Virágok Völgye Nemzeti Park is.

Kultúra és hagyomány Indiában

Indiában a kultúra régre nyúlik vissza, de mind a mai napig fontos és meghatározó szerepet tölt be a helyiek életében. A nyelv, a vallás, a zene és a tánc mind olyan terület, amelyek szorosan összekapcsolódva alkotják az indiai kultúrát. A több ezeréves kultúra természetesen folyamatosan alakult, így többek között az iszlám vallás és európai hagyományok is bizonyos mértékig hatással voltak rá. 

Az indiai tánc világszerte híres, így nem meglepő módon az ország kultúrájának is meghatározó eleme. Indiában a néptáncok, a klasszikus és a modern táncelemek is egyaránt elterjedtek.

Ehhez kapcsolódóan a zene is nagyon fontos szerepet kap a mindennapok során. A klasszikus indiai zene két nagy irányzatát lehet megkülönböztetni: az ország középső és keleti részén elterjedt hindusztáni és a délen jellemző karnatikus stílus. Természetesen az idő haladásával ma már ezek is egyre inkább tartalmaznak modern elemeket.

A kultúra nem elhanyagolható része az építészet sem, India pedig ebben is kiemelkedő. Az országban található építmények a világ kulturális örökségét gazdagítják. Mindezek mellé pedig a popkultúra, azon belül is az indiai filmgyártás világszerte ismertté vált.

Izgalmas programok: India

India egyik legnépszerűbb látványossága a csodaszép és hatalmas Majszúri palota. Az új palota épületében megtalálhatóak a muszlim, a hindu, a gót és a raiput stílusra jellemző jegyek is. Természetesen az Agra városában található Tádzs Mahal is kihagyhatatlan helyszín. A fehér márványból készített, hatalmas mauzóleum India egyik kiemelkedő alkotása.

Indiában járva szinten nem érdemes kihagyni a Meenakshi Amman templomot sem, amely egy lenyűgöző, 6. századi hindu templom, tele színes díszítésekkel. A Harmandir Sahib vagy ismertebb nevén az Arany Templom Amritsar városának fő turista látnivalója. 

Udaipur városában található egy egészen egyedi épület, méghozzá a Pichola tavon lebegő Lake Palace. A 18. században ez volt a nyári királyi palota, ma pedig egy 5 csillagos luxus hotel működik benne.

Varkala is népszerű úti cél, főként a homokos strandja miatt, amely nemcsak lenyűgöző kilátást, hanem tökéletes fürdési, napozási és pihenési lehetőséget biztosít a látogatók számára. Palolem Goa államának legdélebbi strandja is kitűnő választás, ha pihenésre vágyunk. A természetes öböl magas hegyekkel határolt, ugyanakkor idilli tengeri részt biztosít.

A természet kedvelőinek India kitűnő választás. Az országban több nemzeti park is megtalálható, amelyek az UNESCO világörökség részei. Itt megcsodálhatjuk az ország egyedülálló élővilágát és különleges, védett növényeit is. Az ökoturizmus szerelemeinek tökéletes választás Havelock-szigete is.

Indiai gasztronómia

Indiában a vallás olyannyira meghatározó, hogy még a gasztronómiára is hatással van. Egyes rétegek nem esznek húst, és vannak engedélyezett, illetve tiltott, úgynevezett szent állatok is.

Az indiai konyha legfontosabb elemei a különböző fűszerek. A lakosok nagyon szeretik a csípős ételeket, így sok étel igen erős ízesítésű. A leggyakrabban használt fűszerek: a curry, kurkuma, kardamom, mustármag, szegfűszeg. 

Az országban az évszakok szerepe is határozó, hiszen sok helyen ez alapján tervezik meg az étrendeket. Ha Indiában járunk, érdemes esélyt adni a helyi gasztronómiának és minél több helyi fogást megkóstolni. Kezdésnek jó lehet a vajas csirke, de a Dal Tadka, a Chaat és a Samosa is megéri egy próbát.